Makalösa monster

Makalösa monster innehåller just exakt det den utger sig för och efter ett inledande klargörande kring vad ett monster är så får vi stifta bekantskap med inte mindre än 21 olika monster.

Varje monster har ett uppslag bestående av en läcker helsidesillustration samt en kortare beskrivande faktatext. Vi får också veta vilka superkrafter varje monster har och flera stycken tenderar att ha giftig andedräkt, eller t.o.m. dödlig som basilisken. Du som har sett Harry Potter kanske inte riktigt känner igen bokens bilder av basilisker men uppenbarligen så kan de se lite olika ut beroende på varifrån de kommer.

Vissa monster är bekanta och andra nya för mig, så som Tatzelwurm här som också kan heta Stollenwurm, Stollwurm eller Bergstutz beroende på var i Alperna du befinner dig. Jag har svårt att välja ut ett favoritmonster då många är så härliga men Rubus från Medelhavet, som faktiskt fanns ”på riktigt” om du läser Historia animalium från 1500-talet är en riktigt skön figur. Hen ser ut som en flundra fast med fyra ögon, 10 ben och en svans.

Barn tenderar att fascineras av den här typen av böcker och jag kan inte se att Makalösa monster utgör något undantag från det. Bilderna är fantastiska och texten är lättläst även på egen hand. Formgivningen med ett hål på framsidan brukar också vara populär hos de unga läsarna!


Makalösa monster
Författare & illustratör: Alexandra Dahlqvist
Förlag: Speja förlag (2025)
ISBN: 9789189838949
Antal sidor: 51
Ålder: 6-12 år
Köp: t.ex. hos Adlibris eller Bokus
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *