Meja och fotbollstjuvarna

Vi har tidigare skrivit om första delen i den här serien, Meja och de magiska fotbollsskorna, här på Barnboksprat. Meja och fotbollstjuvarna är tredje delen.

Meja ska äntligen få åka på fotbollskola och hon har fått ett par sprillans nya benskydd och inget second hand-skräp som hon vanligen får. Det hugger dock lite i magen när Linn säger att hon fått likadana när hon och hennes mamma hade ”mys-dag”. Meja har aldrig mysdagar med sin mamma sen hon flyttade ifrån Meja och pappa för att bo med den där Håkan.

Första dagen på fotbollsskolan hittar Meja något som inte är hennes och plötsligt blir allt knas. Dessutom hänger hennes bästa kompis Bruno plötsligt med de jobbiga Danne och Emir och Meja får inte vara med. Och sen försvinner alla bollar från fotbollsskolan och mamma har en urdålig hemlighet…

Ja, herregud ni hör ju hur mycket som går på tok för stackars Meja! Som tur är så följs bråk av förlåtelse, skuldkänslor av mod att göra rätt, lögner av sanning och även den mest jobbiga nyhet kan kanske ändå bli något bra till sist?

Den här boken var riktigt fin att läsa och rent språkligt passar den utmärkt att läsa själv. Det finns många tillfällen till igenkänning hos läsaren, ett lagom mått av spänning och humor och sen ett bra slut på allt det. Illustrationerna är stora, färgglada och fulla av känslor och de förstärker berättelsen på ett härligt sätt. Jag tänker mig att den här serien definitivt passar den fotbollsintresserade men även den som vill läsa om vänskap och det vanliga livet. Rekommenderas!


Meja och fotbollstjuvarna
Författare: Helena Lund-Isaksson
Illustratör: Johanna Arpiainen
Serie: Meja och Bruno (del 3)
Förlag: Speja (2023)
ISBN: 9789189333765
Antal sidor: 121
Ålder: 6-9 år
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *