Äventyret i tomatdjungeln

Äventyret i tomatdjungeln är andra delen i serien om Desta och grodan Til. Jag har inte läst den första delen men det är inte nödvändigt för förståelsen av denna.

Desta är en flicka som av någon anledning plötsligt kan bli liten, riktigt liten – som en skalbagge. Det har hänt en gång förut och nu, precis när hon gått in i växthuset, händer det igen. Desta förstår inte vad det är som utlöser det hela men hon tänker att hon måste ta sig ut så att hon blir stor igen. Precis som i förra äventyret så möter hon grodan Til och han lovar att hjälpa henne ut. Tillsammans klättrar de uppåt bland växterna i växthuset och på vägen möter de mystiska bokstäver, utmaningar som att äta världens starkaste chili samt olika gåtor från djur som de måste lösa för att komma vidare.

Den här boken är lite som ett tv-spel där man går en bana och möter olika hinder och gåtor som måste klaras för att komma vidare. Jag anar att många barn tycker det är kul att försöka klura ut svaret på gåtan innan de läser vidare i texten och får det rätta svaret. Det finns också något pirrigt och spännande i det här med att bli så liten att en vanlig larv helt plötsligt är stor som en bil!

Som vuxen läsare är boken inte lika engagerande utan det känns just som ett tv-spel där olika actionspäckade scener följer på varandra. Jag är dock nyfiken på vad det är som utlöser Destas förminskning men förmodligen får vi veta det längre fram i serien.

Kapitlen är korta med ganska liten och tätt satt text men illustrationerna är rikliga och färgstarka så den totala textmassan i varje kapitel blir inte så stor. Hela bokformatet är extra litet och behändigt för den som vill läsa på egen hand. I den tredje delen kommer Desta hamna i en källare där det gissningsvis bor en massa spindlar?


Äventyret i tomatdjungeln
Författare: Emmy Abrahamsson
Illustratör: Felicia Iversen
Serie: Desta (del 2)
Förlag: Rabén & Sjögren (2024)
ISBN: 9789129743302
Antal sidor: 81
Ålder: 6-9 år
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *