Under

Under är en kollektivroman om ett gäng ungdomar i Uppsala där olika karaktärer får varsitt kapitel. Inledningsvis möter vi Lukas, den osäkre killen som inte står i centrum. En dag när han öppnar sitt skåp i skolkorridoren trillar ett kuvert ut. Det innehåller en bild av en staty som någon känner igen från kyrkogården. Helt plötsligt är där ett gäng som följer med Lukas till kyrkogården för att hitta statyn. En efter en får de alla ett kuvert med en bild i skåpet och bilderna tar dem till olika platser runtom i Uppsala och jakten på detta gör att ungdomarna kommer till nya insikter om sig själva.

Jag tyckte om den här boken och hur vi får följa med alla karaktärerna på deras yttre och inre resor. Trots att boken är rätt kort och varje kapitel likaså så ryms det mycket innehåll i dem. Ungdomarna har olika pronomen, etniciteter och sexuell läggning men de möts alla kring mysteriet med bilderna. Det är ingen regelrätt spänningsbok även om det ändå är just spännande att få veta sanningen bakom bilderna. Johan Unenges illustrationer är drömska och härliga, precis som hela boken. Rekommenderas varmt till en ungdom (eller vuxen) nära dig!


Under
Författare: Anna Ahlund
Illustratör: Johan Unenge
Förlag: Natur & Kultur (2023)
ISBN: 9789127182387
Antal sidor: 150
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *