Min första ponnybok

Min första ponnybok är den perfekta presenten till hen som nyligen börjat på ridskola och befinner sig någonstans runt lågstadieåldern.

Det första du gör är att drunkna i alla fantastiska urgulliga små ponnymular och mjuka öron. Shetlandsponnys må vara lite lynniga ibland men de är to die for när det gäller deras charmiga nyllen. Jag smälter och det tar ett tag innan jag kan fokusera på texten.

Det är inte bara shetlandsponnys med i boken, även om de är mest frekvent förekommande, utan boken inleds med en genomgång av några olika raser. Jag har en hel bok med enbart hästraser och tycker urvalet är högst rimligt av de, troligtvis, vanligaste raserna bland ponnys i Sverige idag. Du får lära dig om färger, tecken och hästens kroppsdelar. Allt sådant som man pluggar på teorilektionerna!

Nästa kapitel handlar om skötsel och tar upp t.ex. hur man ryktar eller vad en häst behöver. Sedan fördjupar vi oss i utrustning, både ryttarens och hästens och därefter går vi över till själva ridningen med ridvägar och hjälper. Det sista kapitlet ägnas åt ”ponnypyssel”, d.v.s. det där lilla extra.

Alla de här enkla grundläggande sakerna som hur man ryktar, sitter upp eller sadlar visas med tydliga bilder och steg för steg-instruktioner. Boken är full av facktermer men du behöver lära dig det rätta språket om du ska röra dig i stallet. Det är mycket lättare att be om ett träns än ”den där mojängen som hästen har på huvudet”. Då kan du ju lika gärna få en grimma!

Jag kan definitivt rekommendera den här för den unga nybörjarryttaren men om du köper den här till hen som redan hängt i stallet ett par år, ja då får du finna dig i att bli dumförklarad för det är väldigt grundläggande bok. Den heter ju trots allt Min första ponnybok. Men, även de mer coola och hästvana kidsen kommer absolut sluka alla de där lurviga shettisöronen med kärlek i blicken!


Min första ponnybok: boken för dig som älskar hästar
Författare: Linda Eriksson & Katja Tydén
Fotograf: Markus Engstrand
Illustrationer: Pernilla Qvist
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)
ISBN: 9789129742091
Antal sidor: 76
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *