Bra jobbat, mamma pingvin

Chris Haughton har skrivit en rad bilderböcker och den senaste som gavs ut på svenska heter ”Bra jobbat, mamma pingvin”. Läsaren möter en liten pingvinfamilj bestående av en unge, en mamma och en pappa. Lilla pingvin och pappan står på en isplatå medan mamman ger sig av i jakt på middag. Från sin utkikspost ser de hur hon hoppar ned i vatten, jagar fisk och fångar en för att sedan bege sig tillbaka. Allt under hejarop av den lilla pingvinen som ser fram emot att mamman ska komma hem. Men på vägen tillbaka stöter hon på hinder och det största av dem alla: sälarna! Ska hon lyckas ta sig hem?

Gemensamt för Haughtons böcker är humorn, upprepningarna och hans skicklighet i att vända sig till både barn och vuxna. Han är även bra på att ta i nör det behövs och det är en anledning till att hans böcker sticker ut. Den här boken är spännande samtidigt som den ger en inblick i en pingvins vardag i snölandskapet. Precis som titeln säger möter vi en unge som peppar sin mamma och visar sin stora kärlek och fascination för densamma. Samtidigt finns en blinkning till föräldrar om ett barns ständiga vilja att ha mer och att de ibland (ofta?) kan ha svårt att se förälderns slit för att få vardagen att gå ihop. Jag anar även ett stråk av separationsångest hos ungen som hela tiden vill försäkra sig om att mamman kommer tillbaka. Slutet på boken får mig att le och det är ju alltid härligt när en bok får en att känna så?

Illustrationerna är grafiskt ihopklippta. De är enkla, håller en snyggt blå, antarktisk färgskalan och upprepar sig på ett Haughtontypiskt sätt. En nytänkande stil som jag gillar.

”Bra jobbat, mamma pingvin” är en varm och humoristisk bok med en kall, ganska ovanlig och spännande skådeplats där ett vardagsäventyr kommer nära även för oss som bor på varmare breddgrader. Att uppmärksamma andra för vad de gör och när de gör bra saker är viktigt, att få känna att en klarar av saker och utvecklas.


Bra jobbat, mamma pingvin
Författare och illustratör: Chris Haughton
Förlag: Lilla Piratförlaget (2022)
ISBN: 9789178133635

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *