Bebbe gillar

Alla hjärtans dag – en dag att uppmärksamma alla de vi gillar. Då kommer jag (bland annat) att tänka på Mervi Lindmans ”Bebbe gillar”.

Bebbe gillar att vakna. Bebbe gillar hunden, lilla Bä och Maskmask. Det finns mycket Bebbe gillar. Men inte dammsugaren, den brölar!

Bebbe är en härlig och charmig karaktär. Böckerna om Bebbe kretsar kring det lilla barnet, hemmet och de figurer som fyller dagen – leksakerna och nallarna. Ibland ser vi även Bebbes familjemedlemmar men Bebbe är en självständig karaktär som har många idéer och upptåg på gång. I den här boken visar Bebbe vad hen gillar och gör det med mycket värme och humor. Det finns blinkar till föräldrar, till exempel när vi ser en skuttande och glad Bebbe bredvid halvsovande föräldrar och en klocka som visar 5 på morgonen. Eller när Bebbe gillar att springa med sin mamma och vi ser att mamman springer för att hinna sätta på en ny blöja på sitt barn.

Det finns ytterligare sex sagoböcker om Bebbe, en ramsbok, en sångbok, en med de första orden och en med de bästa ljuden. Vi har läst de flesta och de har blivit favoriter hos min 1,5-åring. Språket är enkelt och ofta presenteras en sak bredvid ett ord som är lätt att känna igen, förstå och upprepa. Illustrationerna är färgstarka och Bebbes kroppsspråk yvigt och uttrycksfullt. Det finns ljudhärmande ord och många av leksakerna återkommer i böckerna, och det gäller inte bara favoritkaninen utan fler saker som jag tror gör att barnet lättare känner igen och uppskattar serien.

När det ändå är alla hjärtans dag kan jag även tipsa om ”Bebbe pussar”. En lika charmig bok som nog fått mitt barn att bli lite kär i Bebbe eftersom den avslutas med att Bebbe gärna vill pussa läsaren.


Bebbe gillar
Författare och illustratör: Mervi Lindman
Förlag: Bonnier Carlsen (2021)
ISBN: 9789179754525

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *