Jag är inte sjuk!

Med tanke på att kommande månad brukar kallas vabruari måste det var den månad då flest är sjuka och vabbar. Nu verkar det snarare som att månaden pågått i närmre två år och då behövs lite uppmuntran genom bra läsning. För några år sedan skapade Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich en bok som passar perfekt när näsor börjar rinna och pannor kännas varma. En bok om frustrationen över att inte kunna göra det en så gärna vill bara för att en är sjuk – låter det bekant?

Det är lördag och min kusin Nova ska ha kalas. Det pirrar i min kropp när jag vaknar. Det pirrar och dirrar och sticker och kliar och plötsligt: ATJO!

Halsontet och febern kommer så olägligt. Inte vill en missa fiskdam och lekar på ett kalas! Bokens huvudperson försöker dölja symtomen så att mamma kanske ändå ska tro att hen är frisk och kan gå på det efterlängtade kalaset. Men nej, det går inte så bra.

Bokskaparparet har gjort flera bilderböcker tillsammans och de är alla fantastiskt fina både i illustration och text. Jag gillar hur språket flyter fram så finurligt och bra och hur relationerna gestaltas. Jag gillar hur vardagens gränser suddas ut när barnets fantasi får ta plats, även om det i denna bok mycket handlar om fantasin i en feberyra. Här blandas det vi så väl känner igen – vardag, sjukdom, roliga och tråkiga händelser – med fantasi och nyfikenhet. Trots tråkigheter är det en så härlig stämning över boken som spred sig redan innan jag öppnat den.

”Jag/mitt barn är inte sjuk!” är väl något som vi både tänkt och sagt mycket de senaste åren, i förhoppning om att det ska få näsan att sluta rinna, men tyvärr fungerar det ju inte så. Så när du meddelar jobb och förskola att det bli ännu en vabdag är detta ett bra boktips tips till alla snoriga och febriga barn och vuxna.


Jag är inte sjuk!
Text: Sara Bergmark Elfgren
Illustration: Maria Fröhlich
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *