Julmysteriet

Pepparkakor, ljusslingor, julpynt och lussekatter: Ebbe älskar julen! Han ser fram emot att få öppna dagens ledtråd i adventskalendern tillsammans med syster Märta, men i år är inte allt som vanligt. Märta är snart tonåring och det är en hel massa saker hon inte vill längre. När mamma säger att hennes kille Ernesto och hans dotter Francis ska fira jul med dem strejkar Märta totalt. Samtidigt försvinner juliga saker en efter en, och Ebbe börjar ana att en jultjuv stryker omkring huset. Äntligen händer det något spännande så att han kan använda sina detektivsaker! Men det är inte lika roligt när hans älskade jul blir hotad…

”Julmysteriet” är en adventskalenderbok med ett kapitel per dag från 1 till 24 december. Om du nu orkar vänta till nästa dag med att få läsa vidare… Lisa Bjärbo är en av mina favoritförfattare sedan länge och hennes finurliga, humoristiska språk genomsyrar hela boken. Storyn är väldigt mysig och full med julstämning. Samtidigt är det spännande, lite sorgligt, fyllt med hopp, glädje och förväntan.

Bjärbo tror att boken kan passa de som läst ”Lasse-Majas detektivbyrå”, vilket jag håller med om, men jag hade nog velat ha lite mer fokus på de delarna. Annars hjälper Matilda Ruta till att skapa en riktigt bra stämning genom sina illustrationer, både när det gäller mysteriet och det julrelaterade. Jag kan nästan känna pepparkaksdoften och pirret i magen när Ebbe öppnar en ny ledtråd i kalendern. Illustrationerna är färgstarka och varje kapitel har en stor, sammanfattande bild.

Persongalleriet hålls inom familjen och de som kanske kommer bli familj – Ernesto och Francis. Boken passar bra för 4-8-åringar och jag gillar att en blivande tonåring får plats. De kan verka lite skumma för ett barn och för Ebbe känns det som att Märta förändrats ganska snabbt. Han vill att allt ska vara som vanligt. Storyn rör sig inte utanför huset och gården där Ebbe bor, men det reflekterade jag inte över förrän jag läst ut boken.

”Julmysteriet” kan hjälpa till att skapa julmagi i decembermörkret. En saga att se fram emot att läsa tillsammans, barn och vuxna. Rekommenderas!


Julmysteriet
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Matilda Ruta
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
ISBN: 9789129729870
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *