Barn- och ungdomsbokskatalogen

När jag var barn brukade vi få hem en leksakskatalog inför jul. Jag och min syster tyckte om att bläddra i den, sätta ett kryss vid leksaker vi önskade oss, och drömma om att få leka med allt fint. Samma förväntansfulla känsla dök upp jag när barn- och ungdomsbokskatalogen landade i min brevlåda förra veckan.

Katalogen ges ut av Kulturrådet inför läslovetvarje år och innehåller särskilt utvalda barn- och ungdomsböcker från årets utgivning. En urvalsgrupp har valt ut böcker för olika åldrar (från pekböcker till böcker för unga) från olika kategorier (såsom serier och fakta). Det presenteras ihop med intervjuer med aktuella personer som exempelvis jobbar med ord eller bild, pyssel, tips kring läsning, inspiration och lässatsningen Årets läsväckare. Om du läser katalogen från ena hållet handlar det om barnböcker och om du vänder på katalogen hittar du ungdomsböckerna.

Liksom i leksakskatalogen kan jag sätta kryss vid böcker jag blir intresserad av. Vid bokpresentationerna finns två kryssrutor: en för ”har läst” och en för ”vill läsa”. Jag tycker mig ha rätt bra koll på de senaste årens barn- och ungdomsboksutgivningen men hittar ändå lockande nyheter. Dessutom presenteras flera böcker skrivna på andra språk än svenska, till exempel dari och samiska och romska.Katalogen brukar finnas att hämta på bibliotek och i bokhandlar. Om du inte hittar någon kan du beställa ett eget exemplar och läsa mer här.

Vore det inte härligt att krypa upp i soffan med ett barn en regnig höstkväll, bläddra i katalogen och hitta läsinspiration inför stundande läslov? Det hade i alla fall jag uppskattat om jag varit så lyckligt lottad att få läslov.

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *