Vem kan rädda Artemis?

Vem kan rädda Artemis? är andra delen i serien Stallgänget på Tuva. En serie som gick under flera års tid i tidningen Min Häst men som jag, mitt stallförflutna till trots, inte minns men det kanske beror på att jag främst läste den konkurrerande tidningen Penny. Stallgänget på Tuva finns också utgiven i serieform i flera delar från Egmont Kärnan men nu har den alltså kommit i bokform. Del 1-3 är hittills utgivna men jag har endast läst den här delen.

I Tuvastallet finns sex hästar och minst lika många barn/ungdomar som äger eller sköter hästarna. Artemis drabbas ett par gånger av kolik och alla är oroliga för henne, särskilt Jonas som äger henne. Vad är det egentligen som orsakar koliken? Livet i stallet går samtidigt vidare med både roliga saker och olika problem som kan uppstå.

Det är en skön stämning och fin gemenskap som råder i stallet och den annars ofta närvarande hierarkin som kan finnas i stall och spela stor roll i hästböcker uteblir. Dramaturgi finns definitivt men det handlar om hästarna och jag vill inte spoila för mycket. Lena Furberg är något av en urmoder inom hästserievärlden och det märks att hon besitter kunskaper och erfarenheter inom hästvärlden. Texten har ett bra driv och karaktärerna väcker engagemang.

Däremot saknar jag hennes fantastiska teckningar och jag har faktiskt lite svårt att hålla isär vem som är vem av både hästar och människor. Boken går att läsa ändå men det hade varit tydligare med t.ex. ett bilduppslag i början med alla hästar och människor. Kanske blir det tydligare om du läser del 1 först alternativt känner igen alla redan från serien. Serien baseras tydligen på ett riktigt stall i Skellefteåtrakten där Lena själv hängde som ung och både hästar och människor finns på riktigt. Härligt för de tjejer och killar som fick växa upp med en så fin stallkultur!


Vem kan rädda Artemis?
Författare: Lena Furberg
Serie: Stallgänget på Tuva (del 2)
Förlag: Egmont publishing AB (2020)
ISBN: 9789176215227
Antal sidor: 124
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *