Alice kan allt!

Vilken succé Alice kan allt! av Ingelin Angerborn och Johanna Kristiansson har gjort här hemma!

Alice är en stark karaktär med skinn på näsan som verkligen kan allt. Ja, eller mer eller mindre allt. Mamma och pappa är iväg och Alice och hennes lillasyskon är hemma med farmor och farfar. Det är en varm berättelse som visar på stor närhet och kärlek till farföräldrarna i det vardagliga. De ritar, äter middag, går på promenad, gungar och läser saga inför läggdags. Farfar lagar maten, farmor kör barnvagnen, lillasyskonet vill gärna hjälpa Alice, och katten busar med underbara ansiktsuttryck.

Och ja, Alice, hon kan allt. Kan hon rita ett hjärta? Klart hon kan. Kan hon duka? Klart hon kan. Kan hon ta fart på gungan själv? Klart hon kan även om hon måste ta i från tårna. Kan hon sova själv utan mamma och pappa hemma? Nja. Det är inte Alice helt säker på. Men med lite hjälp av farmor så kan hon även det.

Barnen på tre och fem år insåg efter halva boken vid första läsningen att “klart jag kan” upprepas på nästan varje sida och älskar att ropa “klart jag kan” vid varje tillfälle som jag pausar läsningen. Boken blir därmed interaktiv på ett sätt som går utöver de vanliga diskussionerna runt vad som händer på bilderna. Barnen känner att de är delaktiga och jag tror att det är anledningen till att boken på direkten blev en storfavorit som lästs flera kvällar i rad, även om mina barn i vanliga fall är sådana som vill byta bok varje kväll.

Boken rekommenderas för de jämlika rollerna mellan farföräldrarna som verkligen hjälps åt genom hela boken, för vardagstöket som helt naturligt får ta plats på bilderna, för den interaktivitet som skapas genom upprepningen av “klart jag kan”, för den busiga katten som skapar en extra nivå av spänning, och de härliga illustrationerna som ger liv till en nästan helt vanlig dag. En perfekt bok att läsa med mor- eller farföräldrar när de ska vara barnvakt, eller bara vilken dag som helst, med vem som helst.


Alice kan allt!
Författare & Illustratör: Ingelin Angerborn och Johanna Kristiansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
ISBN: 9789129716269
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *