Jag klyver er itu

Jag klyver er itu av Tamara Mivelli hedras den 6e mars 2021 med det nyinstiftade ”Hjärtans Fröjd – litteraturpris till bästa svenska ungdomsbok 2020” under den årliga litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft i samverkan mellan Region Blekinge och Blekinges fem kommuner.

Juryn skriver bland annat att:

”Allt känns äkta och ärligt, läsaren bjuds in se en flik av ett liv och en värld. Utan alla spår av listig dramaturgi, fostrande avsikter eller underhållande romantisk komedi. Och ändå är boken lättillgänglig och bjuder på en lustfylld läsupplevelse.”

Jag kan inte annat än att hålla med. Det här är en bok som trots sin melankoliska ton, sin behandling av svåra ämnen – såsom familjer på brytningsgränsen, flykt och smygrasism –ändå är både lättläst och lustfylld. Texten rör sig mellan poesi och prosa och kapitlen är som korta andningar eller flyktiga tankar. Mivelli hoppar skickligt mellan en tonårings vardag och små, men säkra gestaltningar och tankar som träffar rakt i hjärtat med sin förmedling av en djup inre smärta.

Med ett par lätta penseldrag får vi en skymt av hur det är att komma till ett nytt land som barn. Att vilja passa in så mycket att en glömmer sitt språk. Inte veta om en ska böja Sverige efter föräldrarna eller föräldrarna efter Sverige.

”Några år senare pratar jag högt och tydligt på svenska så att ingen ska tro att vi är något annat. Om vad jag ritat och fiskgratängen vi fått till mat.
Fortsätter monologen när vi kommer hem.
Fortsätter tills jag inte kan något annat.” (s. 63)

Mivelli skriver träffsäkert om utanförskap och att inte veta vart en ska ta vägen sen, när gymnasiet väl är över. Om första kärleken som kanske inte egentligen är den där stora, omvälvande utan mer en trygghet, en flykt, en säker boplats för ett ögonblick, en evighet. Det omöjliga i att vilja passa in. Med pojkvännens familj, med pappans nya blonda familj.

”Jag ser inte ut som något ur Saltkråkan.
Jag ser inte ut som något som går på teve.” (s. 78)

Det är mycket skickligt berättat. Att på endast 122 korta sidor (183 i e-book) gestalta runt ett år i huvudpersonens liv, utan att det känns förhastat eller konstlat, är imponerande.

Jag klyver er itu rekommenderas starkt för både ungdomar och vuxna, men inte för de som vill ha en klassisk roman.

Fotograf: Magnus Liam Karlsson, pressbild från Rabén & Sjögren

Litteraturpriset Hjärtans Fröjd instiftades nyligen av Region Blekinge till författaren Per Nilssons ära. Per Nilsson, bördig från Sölvesborg har gett ut över 40 böcker riktade till barn och unga och är översatt till 25 olika språk.


Jag klyver er itu
Författare: Tamara Mivelli
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129719499 
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *