Ödesryttarna. Spökhistorier från Jorvik

I Spökhistorier från Jorvik återvänder vi till ön Jorvik och de fyra vännerna, Lisa, Alex, Linda och Anne samt deras hästar såklart. Boken inleds med att alla fyra, ovetande om varandra, får ett hemligt meddelande om att ses i Gyllenåsarnas dal. Var och en rider dit och blir lätt förvånade av att se vännerna där men de bestämmer sig för att göra det bästa av situationen och grilla Marshmallows och berätta spökhistorier kring lägerelden. Men vem har egentligen kallat dit Ödesryttarna, och varför?

Några av spökhistorierna är faktiskt riktigt läskiga och läsaren ska kanske inte vara alltför lättskrämd. De är precis så där mysigt rysliga och placerade i vardagen så att det känns som att det kunde ha hänt en själv. Vi får också lära känna de fyra tjejerna lite bättre och jag blir sugen på att läsa Ödesryttarna. Berättelser från Jorvik som jag faktiskt missat. Jag tänker att det här är en perfekt bok så här i Halloweentider att plocka upp och läsa högt ur för varandra. Just spökhistorierna kan läsas fristående och förstås rätt bra även av den som inte känner till vare sig Ödesryttarna eller Star Stable. Men allra bäst läses de nog på höskullen en blåsig höstkväll.

Helena Dahlgren skriver som alltid spännande och levande och det måste ha varit fantastiskt roligt för henne som både häst- och skräckälskare att knåpa ihop den här boken. Den här boken är mer illustrerad än trilogin och användandet av färger genom boken och de oerhört snygga och stämningsfulla bilderna gör att berättelserna känns ännu mer magiska. Kolla in Marie Beschorners hemsida så förstår du vad jag pratar om. Sagan Star Stable är långt ifrån slut och till våren väntas första boken av ännu en trilogi om Ödesryttarna. Men skynda dig först att läsa denna nu under Läslovet!


Ödesryttarna. Spökhistorier från Jorvik
Författare: Helena Dahlgren
Illustratör: Marie Beschorner
Serie: Star Stable (fristående del)
Förlag: Bonnier Carlsen (2020)
ISBN: 9789179751470
Antal sidor: 144
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *