Bokhunden Edgar och spöket

Bokhunden Edgar och spöket är den femte delen i serien om Edgar. Edgar har fått sommarlov från sitt jobb som bokhund och åker med sin matte Karin och katten Lollo till Karins pojkvän Bengts sommarstuga. Den ligger på landet vilket är härligt, i alla fall tills Edgar hör ett fasansfullt skrik! Spökar det? Han måste rädda de andra men de vill inte lyssna. Vad ska han göra?

Bokhunden Edgar och spöket är en spännande berättelse men inte riktigt den mörka spökhistoria jag tycker framsidan ger sken av att vara (det är å andra sidan enda gången vi får se vad Edgar verkar se och föreställa sig). Istället bjuds läsaren på många härliga sommarbilder ur hundens perspektiv och det finns gott om färgglada illustrationer. Det finns dock ett spännande moment i boken och källan bakom det spöklika ljudet var inte självklart att klura ut vilket jag uppskattar.

Boken vänder sig till 6-9-åringar och passar för dem som kan läsa hela boken (22 sidor) på en gång eftersom texten löper genom hela boken utan kapitel- eller styckeindelning. Texten är lätt att läsa men innehåller en del lite mer ovanliga ord att klura kring. Liksom tidigare böcker finns övningar i läsförståelse och skrivning i slutet av boken vilket gör att den passar bra för såväl undervisning i skolan som extraträning hemma. Utöver övningarna är berättelsen dock inte ute efter att vara pedagogiskt lärande utan bjuder istället på ett spännande dygn i Edgars liv. Där blandas rädsla med nyfikenhet och avundsjuka med känslan av att vilja skydda de sina.

Recensionsexemplar från Beta Pedagog. Barnboksprat har tidigare recenserat Bokhunden Edgar och katten Lollo (del 1), Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet (del 3) och Bokhunden Edgar blir hjälte (del 4).


Bokhunden Edgar och spöket
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Anna Westin
Förlag: Beta Pedagog, 2020
ISBN: 9789188871121
Kan köpas på Bokus med flera.

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *