Virrpetter

Hur kan någon som har minne som en häst helt plötsligt börja glömma?

I den fina boken Virrpetter möter vi en snurrig morfar som med tiden glömmer och blir mer och mer likt ett barn. Han lever till slut i en fantasivärd och man kan förstå frustrationen och oron hos de närstående samtidigt som det också finns många fina stunder med mycket glädje trots att det blir tokigt.

Mormor Ines är förstående och orolig och deras kärlek i boken målas upp fint. Hon är orolig för sin man och han hittar på mycket tokigheter så det är befogat.

”-Nämen hej, säger morfar till mormor försiktigt och tar den lilla gumman i handen. Är det du som är sjörövarjenny?
– Ja visst är det det, säger Ines och blinkar skämtsamt med ena ögat. Och om du blir hungrig kan du få en kopp hajbenssoppa och en bit tigerkaka till mellanmål.”

Det är ett viktigt ämne boken tar upp. Det är mycket text i bilderboken och illustrationerna är fina. Den är skriven med både allvar och humor och det går inte att inte le åt morfars tokerier samtidigt som det gör lite ont i hjärtat.

En bok som tar upp lömska sjukdomen demens och den passar alla att läsa men extra bra om man kanske har någon i sin närhet som råkat ut för just detta eller är på väg in i demensens dimma.


Virrpetter (en bok om demens)
Författare: Johanna Wahlfisk
Illustratör: Gunilla Kvarnström
Förlag: Lindskog förlag
ISBN: 9789185311811
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *