En elefant balanserade och Blinka lilla stjärna

Blinka lilla stjärna där… kan det vara en av de mest sjungna barnvisorna? Jag har inte sjungit om elefanterna lika många gånger men när författaren och illustratören Ellen Ekman försökte söva sin dotter kunde hon sjunga den upp mot 100 gånger. Det ledde till att hon illustrerat två böcker med två älskade barnvisor. (Se inlagebilder på vår instagram @barnboksprat.)

Med en text som upprepar sig flera gånger finns det möjlighet till lek och fantasi genom bilderna. Vad är det för elefanter som balanserar på den lilla, lilla spindeltråden? Vi möter några elefanter som alla lägger ifrån sig det de håller på med för att följa med och balansera. Illustrationerna går i pastellfärger och är enkla vilket passar det lilla barnet. Kan en pekbok sluta med en cliffhanger? Ja faktiskt, för hur ska det gå när den sjätte elefanten ger sig upp på spindeltråden med rullskridskorna på..?

Melodin till Blinka lilla stjärna kommer från en melodi som Wolfgang Amadeus Mozart skrev på 1700-talet och texten är hämtad från Ann Taylors dikt The Star som hon skrev på tidigt 1800-tal. Visan kändes lite svårillustrerad innan jag öppnade boken men jag tycker Ekman gjort ett fint jobb. Det ligger något lugnt och skönt i det enkla och det är häftigt att få följa med de två stjärnorna på en kurragömmalek bland moln och andra stjärnor. Illustrationerna blandar pastell med dovare himla- och rymdfärger.

En elefant balanserade och Blinka lilla stjärna är två mycket fint illustrerade pekböcker jag tror kommer gå hem hos de små barn som gillar kombinationen av kända visor och något att titta på och fantisera om.

Recensionsexemplar från förlaget.


En elefant balanserade
Författare och illustratör: Ellen Ekman
Förlag: Rabén & Sjögren, 2020
ISBN: 9789129726589
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Blinka lilla stjärna
Författare och illustratör: Ellen Ekman
Förlag: Rabén & Sjögren, 2020
ISBN: 9789129726596
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *