Spökdiktare och slottspoeter

Maria ska åka på skrivläger till ett gammalt slott. Så fort hon kommer dit möts hon av oväder och ganska snart möter hon och de andra barnen en katt med lappar i pälsen, mystiska skor och en försvunnen bokstav. Till slut träffar de på de gamla spökdiktarna.

Spökdiktare och slottspoeter är både en spännande kapitelbok för barn från 9 år och en berättelse fylld av inspiration till den som gillar att skriva. Vi möter Maria och några andra barn som samlats för att de vill utveckla sitt skrivande. De får en ganska tråkig lärare i Rut men upptäcker snart att det finns bättre lärare och roligare händelser att få inspiration ifrån. Berättelsen är mer spännande än skrämmande och de gamla spökdiktarna är ganska trevliga. Snart får läsaren del av inspirerande och kreativa skrivövningar som lockar till eget skapande och ny fantasi. Boken ligger någonstans mellan roman och handbok men jag tycker författaren lyckas väva ihop det bra. För den som inte alls gillar att skriva kan det nog bli lite långtråkigt men för den som är lite eller mycket intresserad tror jag Maria och barnen kan inspirera till att komma igång. Jag tänker att det kan vara roligt att följa barnen och deras skrivövningar och göra dem precis efter att kapitlet är avslutat. Var hämtade barnen inspiration ifrån? Hur gjorde de? Vad kom de fram till? Vi får del av både tankar och (halv)färdiga alster. Boken är lätt att läsa och innehåller en del svartvita bilder som hjälper till att ta in texten. Den avslutas med alla skrivövningar samlade. En riktigt mysig, spännande och inspirerande bok som passar både hemma och i skolan. Den här boken är ett riktigt roligt initiativ!


Spökdiktare och slottspoeter
Författare: Tove Berggren
Illustratör: Hanna Granlund
Förlag: Natur & kultur, 2020
ISBN: 9789127163140
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

En kommentar till “Spökdiktare och slottspoeter”

  1. Hej Sofie!
    Vill bara skriva till dig och säga att jag blev så väldigt glad när din recension dök upp! Att du fångar den ”hybrid” som jag hade visionen att göra och tycker att det funkar. TACK!! Varma hälsningar, Tove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *