Den här kroppen

En positiv inställning till sin kropp blir allt viktigare när vi blir överösta med intryck varje dag. Jag tror det är mycket viktigt att försöka få barn att förstå att deras och andras kroppar är skapade fantastiska och att ingen annan ska bestämma över hur just min eller din kropp ska se ut. Den här kroppen är en kroppspositiv bok som med rimmande verser i lekfull layout förmedlar många fina och häftiga saker våra kroppar kan göra.

Det finns en bra representation bland människorna (mest barn) på uppslagen vad gäller främst etnicitet men även funktionsvariation. En stor nackdel är dock att alla karaktärer har ungefär samma kroppsbyggnad och inte en enda av dem är tjock (den ”tjockaste” jag hittat finns på nedersta bilden). Det är något jag saknar i en bok som beskrivs ska ”hylla den fantastiska kroppen” (saxat ut pressmeddelandet).

Ni som brukar läsa mina recensioner vet att jag dras till färgstarka bilder och det har jag funnit även i denna bok. Från början till slut fylls uppslagen av färg som går i både pastell och dovare toner. Vi möter olika karaktärer som för det mesta är inne i sina egna världar men ibland får vi ögonkontakt med dem och vid något tillfälle även direkt tilltal. Texten är lekfull i sin layout och rimmar vissa gånger. Jag kan rekommendera den här boken för sin lekfullhet med förhoppning om att den ska väcka positiva känslor för vad våra fantastiska kroppar kan göra. Om inte annat kan det blir ett spännande äventyr att upptäcka det tillsammans med karaktärerna.

Recensionsexemplar från förlaget.


Den här kroppen
Författare och illustratör: Anya Winqvist
Förlag: Kikkuli förlag, 2020
ISBN: 9789188933164
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

En kommentar till “Den här kroppen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *