Hjältehästarna

Hjältehästarna är tredje boken i serien om Isa & Minigänget. Minigänget består av minishettisar och Isa är ledarstoet. Hästarna bor på en gård tillsammans med några människor och ett par andra djur. I den här boken så får flocken en dag utökning med den pensionerade polishästen Eddie.  Först är minishettisarna lite skeptiska men snart är han en i gänget.

Eddie försöker berätta för de andra vad en polishäst gör men minishettisarna förstår inte riktigt. Eddie bestämmer sig för att träna några av dem så att de ska få en bättre förståelse för vad han pratar om. En dag försvinner människofölet Agnes från gården och nu blir det skarpt läge. Polisen kommer dit med sökpatruller men Eddie och Isa tar saken i egna händer och nu får de användning för sin träning. Ska de lyckas hitta Agnes?

Jag har inte läst de två tidigare delarna men de är alla fristående så det var inga problem att komma in i historien. Boken är skriven utifrån hästarnas perspektiv, de kan prata med varandra och de andra djuren och de förstår också vad människorna säger. Hästarna är väldigt charmiga och både kloka och egensinniga. De är alla starka personligheter med egna intressen men de gör som ledarstoet säger när det behövs.

Lotta Hylander bor själv på en gård med just minishettisar och det är de som inspirerat henne till historierna om Isa & Minigänget. Jag tyckte mycket om den här boken då den är både rolig, spännande och känslosam på en och samma gång. Jag vet hur envisa shettisar kan vara och riktigt ser det framför mig när lilla Vera vägrar att gå in i spolspiltan och lyckas lura sig ut därifrån med lockbetet moroten i högsta hugg!

Boken är ganska lättläst men ändå med hyfsat mycket text och många sidor. Den passar både som högläsningsbok eller för läsaren som kommit igång ordentligt med sin läsning. Kiri Østergaard Leonards illustrationer är väldigt söta och du vill bara gosa med varenda minishettis när du ser dem! En charmig, spännande och rolig hästbokspärla är det här och jag läser gärna mer om Isa  Minigänget.


Hjältehästarna
Författare: Lotta Hylander
Illustratör: Kiri Østergaard Leonard
Serie: Isa & Minigänget (del 3)
Förlag: Oximedia AB (2019)
ISBN: 9789198468120
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *