Barnboksprats söndagstrea: Kärlek

Varje söndag tipsar vi om 3 barn- och ungdomsböcker på ett speciellt tema. Sedan vill vi gärna ha era tips! Skriv på din blogg, instagram eller i en kommentar. Tagga gärna @barnboksprat och #barnbokspratssöndagstrea så att vi hittar dina tips.

I dagens ”Barnboksprats söndagstrea” listar vi böcker som berör ämnet kärlek.

Kärlek kan handla om känslor man har till sin parter, någon som inte är ens partner, ens förälder, barn eller ens husdjur exempelvis.  För den som haft otur i kärlek kan kärleken kännas som olycka. Den lycklige tycker kanske att kärleken är det finaste som finns och är det som gör livet meningsfullt. Är man cynisk tycker man kanske att kärleken är en illusion. Här kommer ett par exempel på hur man kan tolka kärlek.

Ludvigs knasiga spökfest av Lotta Myrefelt. Ludvig ska ha kalas då han fyllt år. Ett spökkalas och hela familjen är med och hjälper till så att Ludvig ska få ett roligt kalas. Ludvig är kär i Sara och har gjort ett fint kort åt henne och han har fjärilar i magen. När är det rätt tillfälle att lämna över lappen? Han råkar tappa lappen och blir lite hånad för lappen men Sara besvarar Ludvigs lapp på ett positivt sätt. Detta är en fin bok om hur man kan känna när man är barn och illustrationerna gör en glad.

Oj vad du kan/Oj vad bra du är av Marina Brovinger och Gabrielle Nilsson är en bok som handlar om att stärka sitt barn redan i en tidig ålder. Det handlar om att barnet ska ha både bra självkänsla och bra självförtroende. Man väljer själv de egenskaper som man vill lyfta hos sitt barn när man läser boken. Även i denna bok är illustrationerna väldigt fina och det är enkelt för det lilla barnet att förstå vad som uttrycks.

Tornseglaren sjunger om att finnas till av Per Hedman och Karin Lundström I denna bok får vi följa Elias och hans morfar och deras dialog om livet. Det är en filosofisk bok som tar upp frågorna om vart vi kommer ifrån, kan det vara sant att vi består av stjärnstoffs, varför samarbeten är viktiga och självklart kärleken emellan en morfar och hans barnbarn. Att bara kunna sitta still med någon en stund, njuta av nuet och känna sig trygg. De planerar för Elias kommande födelsedag. Jordgubbarna de ska plocka för att göra tårtan. Det är en värme dem emellan man önskar alla barnbarn och far och morföräldrar.

Ludvigs knasiga Spökfest
Författare: Lotta Myrefelt
Illustration: Lotta Myrefält
Förlag: Idus (2018)
ISBN: 9789175777740
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris  

Oj vad du är bra! Oj vad du kan!
Författare: Marina Brovinger
Illustration: Gabrielle Nilsson
Förlag: Visto Förlag (2018)
ISBN: 9789188769442
Köp: t.ex. hos
Bokus eller Adlibris

Tornseglaren sjunger om att finnas till
Författare: Per Hedman
Bild: Karin Lundström
Förlag: Idus förlag (2018)
ISBN: 9789175778839
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *