Tomtemaskinen

tomtemaskinenStrax innan jul får katten Findus höra om jultomten och att han kommer till alla snälla barn. Han undrar om tomten kommer även till snälla katter, och gubben Pettson säger att visst gör tomten det. Det får han ångra! Findus böjar längta efter julafton och tomten, så Pettson måste försöka få hem en tomte. Men inte kan han be grannen tomta för hans katt. Pettson börjar bygga på en tomtemaskin, men det känns inte så roligt att ljuga för Findus. Pettson funderar och klurar och samtidigt börjar underliga saker hända.

tomtemaskinen-11993 gick Tomtemaskinen som julkalender i SVT. Den supermysiga och finurliga katten och hans kluriga gubbe får mig fortfarande att skratta. Det är först nu jag läst boken, och även den har fått mig att skratta högt (vilket sällan händer när jag läser). Jag känner igen många repliker och händelser från julkalendern. Det finns mycket igenkänning för den som har katt, för den som längtar efter tomten eller inte tror på tomten, och för den som har bra fantasi. Liksom i de andra böckerna om Pettson tomtemaskinen-2och Findus finns mucklor, möss, råttor, en vilsen brevbärare, lådförsäljare och en rad andra vanliga, magiska figurer. Jag gillar den där kombinationen av verklighet och fantasi. Det passar många barn bra.

Ibland tycker jag Pettson ältar bygget lite för mycket, det blir lite långtråkigt. Det tycker Findus också, men bara han får ta plats blir det bättre. Tomtemaskinen är ett roligt och mysigt äventyr för decemberdagar i väntan på tomten.


Tomtemaskinen
Författare: Sven Nordqvist
Förlag: Opal (1994)
ISBN: 9172707267,9789172707269
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *