Nutte Nervös

nutte-nervosNutte Nervös är rädd för det okända. Det okända finns överallt utanför hans nöt-träd och är därmed rätt nära. Därför har han gjort upp en genomtänkt plan för nödsituationer. Han är ständigt beredd med ett litet räddnings-kit och har klurat ut olika flyktvägar samt risker med var och en av dem. Men han är ändå nervös.

Jag läste den här boken med en 5-åring, och hon satt klistrad genom hela nutte-2boken. Nutte Nervös tar på ett roligt sätt upp viktiga saker som rädslor och hur en kan hantera dem. Den visar på att vi med små steg kan komma långt, och kanske till och med inse att det okända kan ha något bra att ge. Det kanske inte är så farligt som vi tror, det kanske istället är vi själva som satt upp hinder och gjort dem farligare än vad de är. Jag tror den här boken kan öppna upp för samtal om rädslor och okända saker/händelser/människor.

5-åringens första kommentar var ”bra” när jag frågade vad hon tyckte. Hon tyckte det var roligt med flyktvägarna och konsekvenserna (mitt ord, hon letade upp bilderna och pekade istället). Hon gillade även Nuttes skyddsutrustning, och jag tror det ligger mycket i detaljerna.nutte-1Illustrationerna och texterna jobbar verkligen bra tillsammans, ibland som i en serie. Det gör det intressant att läsa och skapar ett skönt läsflyt, även om det ibland kan kännas lite rörigt.

Ibland är det bra att viktiga ämnen tas upp med djup och allvar. Ibland är det bättre med humor. Den här boken är ett bra exempel på det sistnämnda.


Nutte Nervös
Författare: Mélanie Watt
Översättare: Mark Levengood
Förlag: Lilla Piratförlaget (2013)
ISBN: 9789187027222
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.