Bokslukarna tar barnen på allvar

I maj skrev jag om två satsningar på barn- och ungdomsböcker: Bladen brinner (en podcast som har premiär 22/9) och Bokslukarna (ett program för 9-12-åringar). I tisdags sändes det tredje avsnittet av Bokslukarna. Varje avsnitt behandlar ett speciellt tema. Hittills har bibliotekarien Marcus Biderholt och tre barn pratat om vardag, spänning och dagböcker.

Jag är, som jag tidigare skrivit, väldigt glad att det satsas på att prata om barn- och ungdomslitteratur! Det behövs dels för att läskunnigheten minskar bland skolbarn, och dels för att det finns så många bra böcker att läsa, som kan lära och underhålla oss.

Jag hade dock förväntat mig fler boktips i Bokslukarna-programmet. Typ en boktipsbomb kring varje ämne. Istället pratar de till exempel om hur det går till att låna och lämna tillbaka en bok, om bibliotek och författare pratar om sina böcker och skrivande. Vilket också är bra. När jag väl ”vant” mig vid programmets upplägg, uppskattar jag det. Dessutom finns det extramaterial på svtplay.se, i form av fler recensioner (där vem som helst kan skicka in) och en författarskola. Det bästa är ändå att barnen tas på allvar.

Har du sett något avsnitt? Vad tyckte du?

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

En kommentar till “Bokslukarna tar barnen på allvar”

  1. Har precis startat en finlandssvensk satsning också som kan vara värd att nämnas – Estrids bokklubb: http://estridsbokklubb.ratata.fi/blogg/
    Har bara kommit ett avsnitt än men varje avsnitt ska fokusera på en författare eller illustratör, verkar det som. Kanske inte så mycket boktips, men bra utifrån hur en författare och illustratör tänker och jobbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *