Snipp och Snopp – Lika eller olika?

9789175772646_200 Tony Cronstam är mest känd som skaparen till serien om sköldpaddan Elvis, som kom ut mellan år 2000 och 2014. Han har också tecknat Bamse – och nu alltså en barnbok om snippor och snoppar.

I boken möter vi Snipp och Snopp, som är som vilka två barn som helst fast de råkar vara snippa respektive snopp. Snipp och Snopp leker och funderar en del kring på om det är någon skillnad mellan en som har snippa och en som har snopp.

Föds du med en snippa, kallas du för flicka.
Och föds du med en snopp, kallas du för pojke.

Vad är egentligen bäst? Snipp tycker att flickor är bäst och Snopp tycker att pojkar är bäst. Fast när de bestämmer sig för att tävla ser de att de är väldigt bra båda två. Spelar det egentligen någon roll vilket man är? Nä!

snippochsnopp

De ser olika ut, förstås. Men när de jämför med fler kompisar ser de att alla snipporna är olika också, precis som alla snoppar. Det finns olika färger och former och storlekar.

Tycker man att det börjar lite traditionellt, med konstaterandet att snippa = flicka och snopp = pojke, bör man läsa ända till slutet, där det kommer fram att det inte riktigt stämmer för alla.

snippsnopp

Läser du boken bör du vara beredd på lite basic blommor och bin också:

Sätter man ihop en vuxen snippa och snopp, så kan det bli en bebis. Det är därför vi föds med snippor och snoppar.

Och för att kissa med, förstås.

En trevlig bok med ett tydligt budskap om att alla är olika, fast lika bra.


Snipp och Snopp – Lika eller olika
Författare och illustratör: Tony Cronstam
Förlag: Idus Förlag (september 2015)
ISBN: 9789175772646
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Snipp och Snopp – Lika eller olika?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *