Knöl & Bök och dammråttorna

knöl och bök 1

Knöl och Bök är två busfrön som ställs inför ett ultimatum. De får bara sitt lördagsgodis om de städar sitt rum. De gör ett halvhjärtat försök som underkänns av deras pappa och som tydligt visar sitt missnöje. Då dyker tack och lov häftiga Morbror Mojäng upp och plötsligt ändras inställningen till den vardagliga uppgiften. Nu står de inför ett spännande uppdrag! De ska avlägsna de otäcka dammråttorna och för detta krävs avancerade skyddskläder och utrustning.

knöl och bök 2

Upplägget påminner mig om filmen Ghostbusters fast anpassat till små barn. Dammråttorna är lite otäcka men det går att rationalisera bort eftersom treåringen här hemma har sett en och annan dammråtta förut och vet att de egentligen inte bits i tårna. Det allra roligaste inslaget är ju självklart utrustningen som Knöl och Bök har för att tillintetgöra fienden!

Boken är rolig och det lekfulla språket tilltalar både mig och min dotter trots att vissa meningar vid högläsning kan bli svårlästa och liknar uttalsövningar som ”sex laxar i en laxask”. Man slår helt enkelt knut på tungan och riskerar att blanda ihop Knöl och Bök. Till exempel:

– Jag vet! Jag bökar in sakerna under sängen, säger Knöl.

– Och jag knölar ner i lådorna, säger Bök.

Knöl bökar.

Och Bök knölar.

Jag upplever Knöl och Bök och dammråttorna som en bok med hög igenkänningsfaktor för både vuxen och barn. Jag tror att miljöerna och karaktärerna kan tilltala en bred målgrupp med stor behållning. Jag ser fram emot att få ta del av fler upptåg med Knöl och Bök framöver!


 

Knöl & Bök och dammråttorna
Författare: Tina Engström
Illustratör: Millis Sarri
Antal sidor: 23
Förlag: Vombat (2014)
ISBN: 9789186589417
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *