Palko

Palko omslag
Minns ni Lenka? Den vackert illustrerade boken om den ensamma flickan Lenka som hittade en vän, Palko? Nu kan vi även läsa Palkos version av vad som hände den där dagen. Precis som Lenka är Palko lite udda och utanför. Han tycker mer om att läsa böcker än att springa och klättra och han är den som blir sist vald på skolgympan. Men så hittar han Lenka och fascineras av henne och hennes konstnärlighet. Det verkar hoppfullt, jag tror att Palko och Lenka blir bra vänner!

Jag gillar konceptet med nästan samma berättelse i två böcker, för de blir ändå väldigt olika. Och nu blir Palko så mycket mer, innan visste vi inte mycket om honom. Böckerna passar fint ihop, men går också bra att läsa var för sig.

Katalin Szegedi gör enormt vackra böcker och Palko är inget undantag. Syskonskapet mellan dessa två böcker syns tydligt.

palkolenkainutiPalko överst, Lenka nederst.

Jag älskar när insidan av bokpärmar utnyttjas på ett vackert eller roligt sätt. Palkos och Lenkas är nästan likadana. I början av boken sitter de ensamma och är ledsna. Det regnar på dem. På motsatta sidan finns en ledsen blomma. I slutet av boken sitter Lenka och Palko tillsammans och det regnar på blomman i stället. Då är alla glada.

Palko/Lenka insida pärm

Så fint!

Palko
Författare & illustratör: Katalin Szegedi
Förlag: Felis förlag (2013)
ISBN: 9789197830836
Antal sidor: 32
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *