Sulky och Bebbe regerar okej

Efter att ha läst och gillat nästan alla av John Ajvide Lindqvists böcker för vuxna blev jag såklart nyfiken på denna barnbok. Kan en etablerad skräckförfattare skriva för barn?

Japp, det kan han definitivt! Sulky och Bebbe är två bebisar som i bokens början är ett år minus två dagar gamla.

En dag sa det Pang och ut kom Sulky. Bara några minuter senare sa det Bom och ut kom Bebbe. Sedan gick det ett år minus två dagar utan att något hände.

Att vara bebis hindrar dem inte från att kunna gå, klättra och prata som mellanstadiebarn, fast blöjor har de såklart. Vi får följa Sulky och Bebbe på en rad olika äventyr där de bl.a. räddar Månen, hjälper Bomben, slarvar bort Kungen, fyller år och möter Döden. Det är otroliga strapatser som dessa två vänner klarar av tillsammans och det är också en fin historia om just vänskap och om olika människor och figurer som samsas tillsammans. Dessutom är det en surrealistisk hejdundrande resa utan dess like.

Boken lämpar sig ypperligt för högläsning och texten flyter på väldigt väl. Det är lättförståeligt på ett basalt plan men kluriga, annorlunda ord vävs in och själva historien är kanske inte helt reell men det är just det som gör boken så bra och den väcker en hel del funderingar. Hur kunde de nå upp till Månen? Varför blev kungen så stor? är bara några av de frågor som sexåringen spottade ur sig under tiden vi läste denna bok. Fast det mesta svaldes med hull och hår på bästa barnavis. Ett gående berg har väl alla sett? Allra mest kom dock dessa ord ur sexåringens mun: ”Pang, sa det och ut kom Sulky. Bom, sa det och ut kom Bebbe”. Det var en fras som repeterades om och om igen här hemma.

Mia Ajvides illustrationer är fenomenala och fångar precis känslan och stämningen i det texten förmedlar. Det är en rolig bok som även underhåller den vuxne läsaren. Den är indelad i kortare enkla kapitel och förutom som högläsningsbok  lämpar den sig för nybörjarläsaren eller som lättsam men tankeväckande underhållning för det lite äldre läskunniga barnet.

Om det är någon som letar efter en julklapp så har ni den här!


Sulky och Bebbe regerar okej
Författare: John Ajvide Lindqvist
Illustratör: Mia Ajvide
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163869921
Antal sidor: 71
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *