Kalaskatastrofen

Kalaskatastrofen är den sjätte boken i serien om Klant & Kompani och den fjärde boken som jag läst.

Böckerna handlar om Viking, Vilma och Ville som alla tre är otroligt klantiga, därför har de tillsammans bildat en hemlig klubb: AB Klant & Kompani. Viking är böckernas berättare och förutom att vara den klantigaste av dem alla är han också hemligt kär i Meltem.

Meltem är tjejen med den söta, allvarliga munnen och ögon som stjärnor. Tjejen som Viking vill krama.

I den här boken ska Vilma ha maskeradkalas, hennes föräldrar har sagt max tio gäster och Viktor och Viking får bjuda varsin gäst och Vilma resterande fem. Viking vill såklart bjuda Meltem men han törs inte utan bjuder Martin istället men sen ångrar han sig. Hur ska han göra nu? Ska han fråga Vilma om han får bjuda en gäst till, utöver maxantalet? Ska han fråga Martin om någon annan kan få gå istället för honom? Eller ska han säga till Martin att det inte blir något kalas och bjuda Meltem istället?

Böckerna om AB Klant & Kompani är lättlästa med korta kapitel och pricksäkra illustrationer. Man får hoppas att ingen levande människa ska behöva vara så klantig som de här tre och vi växlar mellan att skratta åt dem och gömma huvudet under skämskudden under läsningen. Just Kalaskatastrofen känner jag dock har tappat en del av seriens signum, nämligen klantigheterna. De finns fortfarande kvar men det har smugit in lite mer fokus på kärlek. Jag har en känsla av att min nioåring börjar bli mättad på de här böckerna så jag tror att jag ska ta och läsa dem för sexåringen nu istället.

 


Kalaskatastrofen
Författare: Ingelin Angerborn
Illustratör: Jenny Karlsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
ISBN: 9789129680898
Antal sidor: 92
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

En kommentar till “Kalaskatastrofen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *