Bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren

Vi har varit på bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren och fått presentationer av några av vårens fantastiska böcker.

Lena Sjöberg: Vad har du bakom ryggen?

Bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren

Lena Sjöberg, kanske mest känd för Tänk om… berättade att hon till Vad har du bakom ryggen? illustrerade med hjälp av tusch på smörpapper, för att kunna bygga på illustrationerna lager för lager och ha möjlighet att lätt testa olika varianter. Färgläggningen sker till sist i datorn. ”Det är ungefär som när man var liten och lekte med klippdockor”, sa Lena.

Ulf Stark och Charlotte Ramel: Kanel och Kanin och alla känslorna

Bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren

Vi fick veta att Kanel och Kanin började som en illustration till en vers om kroppsdelar (dock inte armhålor) och att de nu för första gången har fått uttalade kön, vilket enligt Ulf Stark var som motstånd mot hen-rörelsen. Då det handlar om känslor valde Charlotte att göra bilderna avskalade och med tydligt fokus på ansiktsuttryck.

Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing, red.: Bilderboksretro 60-tal och Bilderboksretro 70-tal

Bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren

Barnböcker speglar tiden! På 60-talet kom böcker om att flytta till städerna, att mammor började jobba och att barnen gick på dagis. Det var inne med kollagetekniker, vilket bland annat syns i Laban-böckerna. På 70-talet blev böckerna fyllda av mer allvar. ”Ingenting var för svårt eller för allvarligt för att skriva om i en barnbok”, sa Lisa. ”Jag vet inte hur underhållande det var för barnen att läsa dem då, men det är väldigt underhållande att läsa dem nu.”

Barbro Lindgren: Andrejs längtan (illustrationer av Eva Eriksson)

Bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren

Barbro Lindgren fick flera i sällskapet att fälla en tår genom att läsa hela sin Andrejs längtan om föräldralösa barn i S:t Petersburg. Boken släpps nu i nyutgåva, lagom till Barbro Lindgrens 75-årsdag.

Marie Oskarsson och Lisa Kleinschmidt: Buster vill inte sova

(fastnade tyvärr inte på bild)

Boken handlar om när Marie Oskarssons nu 13-åriga son var liten och inte ville sova. I stället låtsades han att han var olika djur. Idén har fått gro till sig i flera år och nu slutligen kommit i bokform.

Alla närvarande fick en goodiebag med Vad har du bakom ryggen?, Buster vill inte sova och ett Laban-Yatzy. Recensioner kommer!

En mycket trevlig tillställning, tack Rabén & Sjögren!

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren”

  1. Det ser mycket trevligt ut, kul ni gick dit. Jag blir lite nyfiken på Kanel och Kanin och det medvetna motståndet mot hen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.