Jag blir inte trött, bara irriterad…

Kaninen som så gärna ville somna – en annorlunda godnattsaga gör sig väl förtjänt av epitetet ”annorlunda”. Inte minst för idén bakom:

Detta är en annorlunda godnattsaga som använder sofistikerade psykologiska tekniker. Dessa är anpassade för att hjälpa barnet att somna fortare och sova bättre varje natt.

Sagan uppmanar till avslappning och ger kommandon till barnets undermedvetna att vilja somna. Kaninen som så gärna ville somna passar bra både vid sovstunder på dagis eller hemma med ditt barn.

Nu har jag och Ava (2½) år läst försökt läsa den här boken några gånger. Ett par gånger har jag faktiskt lyckats läsa några meningar, ungefär lika många gånger har hon insisterat på att vi ska läsa något annat. Nu senast försökte jag tappert läsa vidare efter att hon hållit för munnen på mig och sagt: Det räcker nu!, men det gick inget vidare. Strax därefter instruerades jag att läsa [nåt med Avas namn], vilket hon tyckte var väldigt konstigt och därför sa: Här är jag ju!

Och jag tycker också att boken är vansinnigt konstig. Jag tycker mig kunna lura ut att de ”sofistikerade psykologiska teknikerna” åtminstone delvis går ut på att inkludera barnet i en text där livfulla aktiviteter övergår i den trötthetskänsla som följer efter en stunds utövande, men hade man inte kunnat göra det och ändå bibehålla korrekt och begriplig meningsbyggnad? För som det ser ut nu står jag helt enkelt inte ut med att läsa texten. Jag klarar inte av att läsa den ens när jag sitter själv i lugn och ro, jag blir alldeles för irriterad. Exempel:

Kanin kände sig tröttare när han tänkte på alla lekar och hur trött han kunde bli efter och före han och du ska somna, nu.

Alla ljud han hörde fick honom och dig [namn], att bli tröttare och tröttare. Han skulle snart somna, men visste inte. Nu. Hur snart och hur nära sömnen verkligen är. Hur bilden av honom själv sovandes, nu blir tydlig och kommer allt närmare.

Bilderna är föralldel inte fula, men de tillför just ingenting. Men det kanske inte är meningen att de ska vara alltför uppseendeväckande…

Jag kanske ger den här boken en chans till någon gång. Jag lovar att berätta om jag ändrar mig, men just nu känner jag bara att jag vill slippa försöka traggla igenom den igen.


Kaninen som så gärna ville somna – en annorlunda godnattsaga
Författare: Carl-Johan Forssén Ehrlin
Illustratör: Irina Maununen
Förlag: Ehrlin Förlag (2011)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789186749002
Köp: t.ex. på Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

8 reaktioner till “Jag blir inte trött, bara irriterad…”

 1. Tror författaren att barn är dumma? Såklart din dotter håller för din mun och om jag var du skulle jag vara glad för det.
  Det känns lite obehagligt, som indoktrinering.

 2. Ja, det blir sällan riktigt bra när en boks målsättning är någonting annat än att berätta en bra historia…

 3. Hej det är väldigt många som skrivit positivt om denna bok och då detta inlägg är så negativt så frågar man sig om ni verkligen gett det hela en chans. Var det ens läggdags när ni testade boken?

 4. Jodå, jag provade att läsa för min dotter när det var läggdags vid kanske fem tillfällen totalt.

  Men visst, jag kanske är fel person att läsa boken och jag säger inte att det är omöjligt att det fungerar för någon annan.

  Är lite nyfiken på vilka ”väldigt många som skrivit positivt” du syftar på. Själv hittar jag bara kommentarerna som förlaget själva lagt upp när jag googlar.

 5. Hej, kan tänka mig att den är svår läst,, men har lyssnat på ljudboken (CD) betydligt bättre måste jag säga ;)

 6. Vad jag kan utläsa ur det lilla du har lagt upp av boken är det en slags hypnos saga, den talar till det undermedvetna. Låter kanske flummigt, men det funkar bra när man skall ”lura” barnen att slappa av. Jag brukar hitta på egna hypnos sagor för mina barn när de skall sova, vilket brukar funka bra. Min erfarenhet är att det är lättare för barnet att bara behöva lyssna, så då kanske ljudboken är bättre!? Lycka till!

 7. Prova ändra din egna inställning till boken. Det du känner utstrålar din kropp. Pygmalion effekten.
  lycka till

 8. Jag tycker denna bok är fantastisk även om den är lite märkligt skriven. Blir precis som en hypnos. Vi brukar läsa en annan bok först eller ligga och prata om dagen osv. Sen läser jag denna bok för båda ”äldre” barnen i samma rum. (Åldrar 3-4). Har en 7 månaders också men hon kan inte nattas till en saga än. 😜

  Inför varje gång jag löser brukat jag skoja kring att jag vill höra slutet på sagan någon gång men att dom alltid somnar efter 2.a eller 3.dje sidan. Och faktum ör att dom alltid somnar innan jag kommer till 4.de sida . Oftast redan innan 3.dje sidan.

  Kan varmt rekommendera en annan godnattsaga som vi läser var och varannan kväll också… och de e en rimm saga.. på svenska som man fick i barnmenyn på max för länge sen. ”Flickan och dinosaurien” av Hollie Hughes och Sarah Massini. Barnen somnar även till denna vissa kvällar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *