Bokstatistik och trender 2010

Svenska Barnboksinstitutet håller varje år en Bokprovning och sammanställer trender, tendenser och statistik för barn- och ungdomsbokutgivningen.

Några av betraktelserna för 2010:

  • Med 1663 utgivna titlar minskar utgivningen för andra året.
  • Utgivningen av svenska böcker ökar och översättningarna minskar.
  • Bilderbokstrender: 50-talsnostalgi och rutiga golv.
  • Bokserier med återkommande karaktärer är populärt.
  • Etnisk mångfald börjar så smått ta plats i barnboksvärlden.
  • Deckare är hett när det gäller kapitelböcker.
  • I ungdomsböckerna skildras ofta dystopier.
  • Känsliga killar kommer in mer och mer i ungdomsböckerna.
  • Debutanter står för 19 % av de svenska första upplagorna.

» Läs rapporten här! För det här var förstås bara lite av allt.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *