Ali och Lo

Ali och musen Lo går ut. De ser en gris i en å och två kor som inte vill bada. Ali och Lo tillhör Nypon förlags böcker på nivå 1, som grupperar mycket lättlästa böcker (Ali och Lo har Lix-värde 4) för den som precis knäckt läskoden. Varje uppslag är rikt illustrerat och har några få ord som är lätta att ljuda fram. Målet är att nybörjarläsaren ska få uppleva att ta sig igenom en hel bok.

Det finns en stor charm i Ulla von Barms inbjudande bilder, med mjuka och varma färger. Trots enkelheten finns mycket att upptäcka. Jag blir sugen på att åka till bokens värld för att gå ner till vattnet och titta på korna jag också.

Ett uppslag ur Ali och Lo

Min tvååriga dotter har fallit pladask för boken och vill gärna att vi läser den flera gånger i rad. Hon tillhör visserligen inte målgruppen, men uppenbarligen fungerar boken för henne också. Det enkla språket liknar onekligen det i småbarnsböcker, men det som skiljer boken från sådana är förstås att Ali inte är något småbarn och att det inte handlar om småbarnssaker. För att väcka intresse hos äldre barn behövs det ju någonting annat än Max potta och det är där Ali kommer in i bilden.


Ali och Lo
Författare: Randi Solvang
Illustratör: Ulla von Barm
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 24
ISBN: 978 91 86447 35 9
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *