Vem heter som du?

Bonnier Carlsen har gjort en kul grej: en namnsdagskalender över karaktärer i barn- och ungdomsböcker!

Hittar du någon som heter som du? Om inte, kan du komma på någon?

Jag fick lära mig att det finns en Helena i Annika Thors Nu, imorgon!. Den kanske man borde läsa…

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

9 reaktioner till “Vem heter som du?”

 1. Jag gillar idén. Synd att den är så hafsigt genomförd, både i avseende på layout och på att det saknas så många uppenbara namn. Har de begränsat sig till att nämna böcker som de själva har publicerat?

 2. Håller med om både att den är en jätterolig idé och att den inte var så 100%igt ifylld

 3. Ja, men det är väl en bra början i alla fall. :)

 4. Ja, vi kanske skulle göra det till ett gemensamt projekt att komplettera den. Hm… Ska man även inkludera bolibompa-namnsdagar då, tro?

 5. Hittade ingen namne i kalendern för mitt förnamn, även om jag vet att det finns Erikor i litteraturen. Erika Berger i Millennium-trilogin, t.ex. :) annars heter jag ju Helena i mellannamn, så där får jag dela namnsdag med dig. :)

 6. Det vore ju ganska enkelt om man tog för vana att för varje läst bok registrera namnen på något lämpligt ställe!

  Bolibompa-namnsdagar kände jag inte till, men vilken bra idé (nu har jag googlat)! Svenska namn har för övrigt också en satsning för att ge alla en namnsdag.

 7. Lämpligt ställe, ja. En wiki eller ett forum eller nå’t. Finns det något sådant lämpligt ställe?

  Det blev fasligt många namnsdagar där förresten… En bra bit över sjuhundra varje dag. Fast de var vänliga nog att inte lägga några på skottdagen. Är namnen bara slumpade eller finns det faktiskt något argument för varför de ska höra ihop med just den dagen? Och vad är det förresten för mening med att ha namnsdagar för dubbelnamn?

 8. Man skulle väl få fixa ett…

  Det kanske räcker med Bolibompa-namnsdagar. :) Jag skulle tro att de är slumpade. Dubbelnamn känns kanske lite överflödigt, men jag kan tänka mig att man inte tycker att man heter Anna och Karin om man nu heter Anna-Karin, utan att man faktiskt heter Anna-Karin och då känns det väl roligare.

 9. Jo, men jag tror att folk med dubbelnamn i allmänhet har firat namnsdag på namnets beståndsdelars dagar… och det leder dessutom till att man får dubbelt så många. Mera tårta!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *