E-böcker för barn – var, när, hur och varför?

Sedan jag fyllde år i somras har jag blivit en sån där som prompt ska peta på sin nya häftiga mojäng stup i kvarten. Utan att bli alltför långrandig måste jag ju i alla fall nämna att det är Android-mobilen Nexus One som kommit i min ägo och gjort mig sådär irriterande frälst.

Den tragiska sanningen är att jag faktiskt inte öppnat en pappersbok, annat än dem jag läst för Ava, sedan 22 juli. Däremot har jag faktiskt läst lite i en e-bok, The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde, en av många fritt tillgängliga e-böcker man kan ladda ner. Så helt förstörd är jag kanske inte, men nästan.

Som ett led i min utveckling mot prylnörd har jag givetvis funderat över det här med e-böcker för barn. Kan det vara något? Jag tror att det vanliga bokformatet är svårslaget när det gäller böcker för mindre barn, ja, alla böcker med bilder egentligen. Tittandet och kännandet och bläddrandet och tuggandet och rivandet och allt det där är ju en mycket stor del av upplevelsen. Men högläsningsböcker i elektroniskt format vore väl inte helt fel? Ponera att man får slut på böcker (eh, ja, det kanske inte är så troligt i det här hushållet, förstås…) eller kanske är ute någonstans och har glömt att ta med sig läsning. Så länge man inte är utom all mobiltäckning är det ju i så fall bara att köpa/låna och ladda ner till telefonen (eller vad man nu har för pryl tillgänglig)!

Men var får man tag på e-böcker egentligen? Jag började leta på biblioteket. Via Elib kan man låna e-böcker gratis och det verkar ju toppen! Lite för bra för att vara sant, faktiskt. För det första har man begränsningen att man måste ha ett lånekort på ett av de anslutna biblioteken. Jag testade att söka böcker tillgängliga för oss med lånekort på Göteborgs stadsbibliotek (här) och började mata in författarnamn i sökrutan. Men träffarna uteblev… Jag provade hela den här listan:

Martin Widmark
Maria Gripe
Mårten Melin
Ulf Stark
Tove Jansson
Anna-Clara Tidholm
Stina Wirsén
Eva Susso
Neil Gaiman
Lennart Hellsing

Sen blev jag tvungen att skriva in Liza Marklund bara för att se om sökningen över huvud taget fungerade och jodå, då fick jag upp böcker. Men det var ju inte henne jag ville låna böcker av.

Tittar man i Elibs katalog ser man att det ska finnas 112 böcker (just nu) i kategorin Barn & Ungdom. Men det verkar inte gå att filtrera listan utifrån vad som är tillgängligt från aktuellt bibliotek eller vad som finns i ett format man kan läsa på just sin e-boksläsare. Det var inte så lätt som jag hade önskat att låna e-böcker för barn.

Man kan köpa också, förstås. Spontant känner jag att det borde vara billigare att köpa en e-bok än en pappersbok, även om det kanske är naivt att tro att värdet sitter i artefakten. Men för mig är det faktiskt mer värt att ha en bok än att ha en fil. Därför blir jag inte direkt köpsugen när jag ser att e-böcker oftast kostar lika mycket eller till och med mer än pappersböckerna. På Bokus kostar Stina Wirséns Oj! i pappersformat just nu 61 kr, medan e-boken kostar 64 kr (se nedan). Och det är dessutom en småbarnsbok, där en stor del av värdet är tuggbarheten.


Oj! Vad dyrt!

Mina efterforskningar slutade i alla fall med att jag faktiskt köpte Sagan om Rand I: Landet nära tidens rand av Cecilia Wennerström från Adlibris för 44 kr. För det finns en del lite udda böcker som inte kostar skjortan. Vissa av dem verkar inte ens gå att få tag på i pappersformat. Och det måste ju vara en toppengrej, att gamla böcker som inte längre finns i tryckt version kan distribueras digitalt hur många gånger som helst utan kostnad och besvär! Mer sånt i framtiden, kanske?

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “E-böcker för barn – var, när, hur och varför?”

  1. Som skolbibliotekarie ser jag vinsten med e-böcker när det kommer till gruppläsning i skolan. Istf att köpa in åtta ex av samma bok kan man låna dem via bibliotekets e-tjänst och dessutom få alla på en gång. Gäller dock att skolan har råd att köpa in en klassuppsättning e-böcker och att utbudet som sagt blir bättre. Det mesta som finns att tillgå är dessutom gamla böcker och bröderna grimms sagor, typ. =/

  2. Ja, det låter som framtiden. Tänk att dessutom ha skolböcker i e-format, det skulle öppna upp mängder av nya möjligheter. Bara en sån sak som att kunna söka i texten…

  3. Hej

    Finns det någon forskning på digitala barnböcker när det gäller surfplattor och hur är det med den här typen av media. det sägs att skärmar rör sig och att barn har problem med den här typen av media. Kan det störa inlärning hos barn är min fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *