Efterlysning av kattbok

Vi fick ett mail med en fråga, som jag tyvärr inte kan svaret på:

Hej, jag heter Angel och jag arbetar med en uppsats om kattens framställning och betydelse i barn- och ungdomslitteraturen. Jag minns vagt en bok från när jag var liten om en flicka som är utomlands med sin pappa, tror Grekland. Hon hittar en katt där som hon gömmer i resväskan och tar med sig hem till Sverige. Jag har letat och letat runt på nätet men kan inte hitta eller minnas namn och titel, skulle någon av er veta vilken bok jag talar om så vore jag ytterst tacksam om ni kunde ge mig titel eller författare! Tack på förhand!

Kan någon hjälpa Angel?

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “Efterlysning av kattbok”

 1. Kan det vara Smugglekatten från 1990 av Lasse Ekblom (på Opal)? Jag har inte läst den själv men hittade detta om boken:

  ”Anna tar med sig en kattunge från Grekland, när hon är där på semester. Men det är förbjudet att föra in djur i Sverige och hon måste lämna katten i karantän; det kostar pengar, massor av pengar. Men Anna tar av sina sparpengar. Efter fyra månaders karantän visar sig den lilla gulliga kattungen ha utvecklats till en jättekatt med mycket bestämd vilja!”

  /Clara

 2. Tack! Smugglarkatten, nostalgin vaknade genast till liv igen. Tack Clara! Du är guldvärd och tack för tipset Boktoka, jag ska kolla upp den. Och stort stort tack till barnboksprat för hjälpen med min bokjakt.

  Vänliga hälsningar
  //Angel Samuel Bolander

 3. Lasse Ekholm: Smuggelkatten. Det är rätt bok, jag har läst den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *