En Liten gånger två

Jag har kikat på två stycken böcker för de allra minsta. Böcker de kan känna igen sig i och ha roligt med. I böckerna är det Liten som vi får följa med. I den ena boken, Litens bästa saker, visar Liten upp olika grejer som hon tycker om. Det är en napp, en leksak, ett gosedjur och så vidare. Saker en Liten tycker bäst om.

I den andra boken, Litens många ansikten, visar Liten sina olika ansikten. Hon är smutsig, hon är ren, hon är hungrig och mätt och så vidare.

Först tänkte jag att det här var en fenomenal idé, en bok med bebisens favorit: en bebis som gör som en själv. Dock tycker jag att den har vissa brister. Bilderna är inte speciellt roliga, dessvärre. Det känns som om författaren kikat igenom sitt privata fotoalbum och plockat ut bilder som passar in. Det är väldigt mycket retrokänsla på böckerna. Det skulle kunna vara trevligt men jag tycker tyvärr att de blir lite trista.
Det vardagliga är å andra sidan något som ju är bra att visa och barn tycker om det. Min dotter är ett år och gillar att titta i de här böckerna. Bebisansikten på alla sidor, kan det bli bättre?
Först när jag läste och märkte att bebisen kallades Liten tyckte jag att det var superbra att de inte satt ett kön på barnet. Dock framkom det sedan att Liten är en flicka. Det hade de kunnat skippa, faktiskt. Det tillför inte något till böckerna att veta att Liten är en flicka.


Liten visar sina bästa saker


Liten har många ansikten

Nu kanske det här låter lite väl negativt, men min dotter tycker om böckerna och jag tror att det är ett gott betyg trots allt.

Litens bästa saker & Litens många ansikten
Författare: Nina Frid
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 12
ISBN: 9789150112344 resp. 9789150112337
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

3 reaktioner till “En Liten gånger två”

  1. Tack för en bra recension!

    En annan sak – ibland syns inte bilderna i era blogginlägg i min bloggläsare (Google Reader), utan jag måste klicka mig in på bloggen ”på riktigt” för att se dem. Så var t.ex. det i detta inlägg. Jag vet inte om felet ligger hos mig/Google eller hos er?

    /Carolina

  2. Tack för påpekandet, Carolina! Det verkar som att det gäller bilder med åäö i filnamnet. Vi får försöka komma ihåg att inte använda såna konstiga bokstäver!

  3. Tack för felsökningen, då kan jag fortsätta ”slösurfa” utan att behöva klicka extra (dagens i-landsproblem, antar jag!).

    /Carolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *