Tvillingsjälar

India och Jewel är två tjejer som båda har mycket grubblerier inom sig. De bor i olika områden i staden, har mycket som skiljer dem åt men samtidigt massor gemensamt. India bor i det fina området Parkfield, är ganska rund och äter gärna mycket och gott. Hennes stora idol är Anne Frank och hon skriver dagbok, precis som hon.
Indias mamma är en ytlig barnklädesdesigner (kläder för smala barn), äter nästan ingenting och Indias pappa är frånvarande i sin närvaro och är mest intresserad av au pairen Wanda.
Jewel bor i det lite ruffigare området Latimer. Båda önskar de sig en bästa vän.
En dag råkar de träffa på varandra, av en slump. De två tjejerna, från de två mest olika områdena man kan tänka sig. Och så blir de bästa vänner!
Jewels mamma har en ny kille, Terry, som misshandlar både Jewel och hennes mamma. Till slut får Jewels mormor nog och ordnar så att hon får bo hos henne istället. Jewels mormor är en hipp mormor och där känner hon sig så älskad hon bara kan önska. Men en dag får hon ett samtal hemifrån, från sin mamma. De har bestämt att hämta hem henne igen. Hon ska inte få bo kvar hos sin mormor utan flytta hem till misshandeln igen. Jewel blir rädd och rymmer, India hjälper henne och hon får bo på vinden i deras stora hus. Precis som Anne Frank.
Men en dag ser de på nyheterna att Jewel är efterlyst, anmäld försvunnen av mamman och Terry…

Jag måste medge att jag kände mig en smula tveksam till den här boken när jag fick hem den, nästan enbart på grund av omslaget, som jag inte riktigt gillade. När jag började läsa blev jag dock glatt överraskad, för den är faktiskt helt okej!
Det är en bok skriven i dagboksform, vartannat kapitel av India och vartannat av Jewel. Vi får ta del av bådas tankar och farhågor, känslor och undringar.
Jag har läst fler böcker skrivna på ungefär samma sätt, nu på ganska kort tid. Det känns lite som en trend i boksammanhang, kanske? Den här är i varje fall av det bättre slaget. Kopplingen till Anne Frank ger en andra dimension till boken, särskilt som jag själv var ganska intresserad av just Anne Frank som yngre. Inte på det sätt som India i den här boken, men ett intresse fanns där.
En positiv bokupplevelse. Kanske, eller troligen, hade jag gillat den ännu mer om jag var i yngre tonåren.

…men jag funderar fortfarande på hur de tänkte när de gjorde omslaget…

Läs även DN:s recension av boken här!

Tvillingsjälar
Författare: Jacqueline Wilson
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 220
ISBN: 9789150112207
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *