Gruffarna och drakägget

gruffarna

Tavas och Falder är två gruffar. En gruff är en varelse inte alls olik människan. Det finns stadsgruffar och skogsgruffar. Det som känntecknar en gruff är dock örontofsarna som skiljer sig åt från stadsgruffen, som har tofsar i alla möjliga och omöjliga färger och skogsgruffen, vars örontofsar har antagit en mer dämpad nyans för att smälta in. Gruffarna är lite kortare än människor och är överlag mycket trevliga varelser som gillar lugn och mys. Tilläggas kan också att gruffar älskar rabarberte.

En dag får gruffen Falder besök av ett troll som fejar runt på hans vind och förstör diverse saker och kastar stolar och andra prylar omkring sig. Dessutom luktar trollet vidrigt.
När han, med hjälp av sin gode vän, den föräldralöse Tavas, efter mycket möda lyckas få bort trollet (med hjälp av en trollskrämmare, såklart) upptäcker de inte bara att det fortfarande stinker på vinden, de finner dessutom ett stort prickigt ägg, som ger ifrån sig ljudliga nysningar då och då…
Nu måste de ju ta reda på vad det här är för ett ägg. De beger sig till Rådhuset och avdelningen för abnorma livsmedel, där de får reda på att det är ett alldeles ypperligt exemplar av ett…drakägg!

De får veta att de måste återlämna ägget till dess rätta ägare, nämligen drakhonan. Utan att hon märker det. Annars kommer hon att förstöra hela Gruffköping! Kläcks ägget kommer hon, oskadd unge eller ej, att vilja hämnas. Platsen de måste föra ägget till heter dessutom Dödsklippan, vilket inte gör saken det minsta roligare.
Tavas ser det här som ett äventyr och en chans att försöka klura ut vad som hände med hans föräldrar…
Det blir ett hisnande äventyr fullt av wannabe-pirater, varulvar, häxor, otäcka varelser och skratt och gråt.

Det är mycket som händer i den här boken, av Daniel Edfeldt. Detaljerade beskrivningar av miljöer såväl som händelser varvas med finurlig humor. Språket är bra, dock tänkte jag när jag läste att det kanske är lite för invecklat ibland. Det är en ganska avancerad bok ändå.
Utformningen av boken lämnar lite att önska. Jag tycker det är lite tråkig layout, dessvärre. Framsidan är fin men boken innehåller tyvärr inte några illustrationer, vilket jag själv tycker är mycket synd. Det finns många, många tillfällen i boken man hade velat se på bild. Även om boken är för åldern 10+ tycker jag illustrationer hade passat. Åtminstone en liten vinjett inför varje kapitel, hade varit roligt! Jag är ju en bildmänniska.

Jag skulle säga att det är en mix av Pirates of the Caribbean, Sagan om ringen och spelet World of Warcraft. Fast ändå inte riktigt. Men nästan. Berättelsen växer verkligen ju längre man läser! Hörru, Daniel Edfeldt, är det dags att göra film av boken nu?

En bra debutbok för alla åldrar!

Gruffarna och drakägget
Författare: Daniel Edfeldt
Förlag: JBT Nordic License
Antal sidor: 202
ISBN: 9789197785907
Köp: Kanske här

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

En kommentar till “Gruffarna och drakägget”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *