Edward Tulanes fantastiska resa

edward_tulane_HU-2

Om Kärlek. Att bli älskad. Att lära sig att älska.
Att komma underfund med vad som är meningen med livet.
En resa genom sig själv och en resa som i ett äventyr.
Att förlora och att återfinna.

Det blev nästan lite poetiskt där, men det passar ypperligt nu när jag har läst en sådan vacker och välskriven (och väldigt vackert illustrerad) bok. Det var länge sedan jag blev så pass berörd av en barnbok som jag faktiskt blev av Edward Tulanes fantastiska resa, av Kate DiCamillo.
Edward är en porslinskanin som bor hos flickan Abilene och hennes familj. Han har fina kläder, får sitta med vid matbordet (om än stirrandes in i bordskanten) och älskas högt av den lilla flickan. Edward är hennes allt. Dock har Edward kanske inte riktigt samma känslor tillbaka. Han är ganska bortskämd och lite uttråkad.
Porslinskaninen Edward uppskattar inte riktigt det han har.

En dag får Edward följa med flickan och hennes familj på en fin resa med ett stort fartyg. En resa som förändrar hans fortsatta liv. Han ramlar nämligen överbord efter en dispyt med några elaka småpojkar.
Där och då får Edward lära sig om livet, om hur det är att leva och förlora det man håller kärt. Kommande år tillbringar han i olika famnar och får sig många olika tankeställare. Allt gör att hans hjärta förändras och han öppnar upp sig på ett sätt han aldrig förr trodde att han kunde.

Jag sträckläste den här boken.
Jag sträckläste den och förundrades.
Jag förundrades över hur vacker den var, för det är verkligen en fin bok. Både på utsidan och insidan.
Berättelsen är nästan lite magisk och filosofisk. Man struntar i att en porslinskanin kanske inte egentligen har några känslor alls och dras med i den vackra sagan.

edwardtulane-inuti

”Jag älskar dig Edward”, sa Abilene varje kväll när Pellegrina hade gått ut ur rummet. Hon sa dessa ord och sedan väntade hon, nästan som om hon trodde att Edward skulle säga något till svar.
Edward sa ingenting. Han sa ingenting, eftersom han ju inte kunde tala.

Bilderna i den här boken (gjorda av Bagram Ibatoulline) är alldeles underbart vackra. Vissa bilder är ensamma, i färg, med en liten textrad undertill. Som små konstverk!
Bokens design är också väldigt vacker och boken känns riktigt arbetad och genomtänkt, på ett lite konstnärligt vis. Det är en bok man är lite rädd om.

Helena har skrivit om Trollkarlens elefant, av samma författarinna, här på barnboksprat tidigare och nu blir jag än mer sugen på att läsa den. Är den i samma anda som Edward Tulanes fantastiska resa så vill jag nog inte missa den! Jag säger samma sak om den här boken som Helena skrev om Trollkarlens elefant; det är inte riktigt en utpräglad barnbok utan passar nog väldigt många andra människor än bara barn.

Tycker du om vackra sagor, så kommer du att älska Edward Tulanes fantastiska resa!

Edward Tulanes fantastiska resa
Författare: Kate DiCamillo
Illustrationer: Bagram Ibatoulline
Översättning: Ulla Roseen
Förlag: Kabusa böcker
Antal sidor: 200
ISBN: 978 91 7355 039 0
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

En kommentar till “Edward Tulanes fantastiska resa”

  1. Edward Tulanes fantastiska resa är en av mina favoriter. Du hittar extramaterial till den på Kabusas hemsida.

    Melissa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *