Vem bestämmer?

Vem bestämmer?

Nu är boken slut. Det är dags att sova. Så tycker stora. Nej, det är fel! Boken börjar bara om igen. Så tycker lilla.

Konflikterna duggar tätt i denna underbara bok om stora och lilla nallen. Stora tycker en sak och lilla tycker en annan, men vem bestämmer? När lilla häller fil över stora går det så långt att stora skriker DUMMA UNGE! Då blir lilla ledsen. Men sen blir det bra igen.

Stina Wirsén fångar som vanligt vardagsdramatik på ett klockrent sätt med mycket värme och glimten i ögat. Illustrationerna förmedlar känslorna på pricken så att man förstår exakt hur nallarna känner sig. Den uppmärksamme noterar att boken stora och lilla läser är ingen mindre än Vem bestämmer?, hur nu det går ihop. En rolig detalj är det i alla fall, och lite av ett Wirsén-trademark.

Vem bestämmer?
Lilla är pigg! Ett uppslag ur Vem bestämmer?

Det här är en av mina favoriter i Vem-serien. Den är precis sådär charmig som en riktig Vem-bok ska vara, den behandlar träffsäkert stora känslor och låter det vara oviktigt om det är en nallemamma eller en nallepappa som bråkar med en nalleson eller en nalledotter. En höjdare som är riktigt rolig att läsa!


Vem bestämmer?
Författare & illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN13: 9789163850905
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

5 reaktioner till “Vem bestämmer?”

  1. Den är min favorit också, men grabbarna gillar ”Vem blöder?” mest. Nya ”Vem sover inte” om att sova över funkar också bra.

  2. Oj, Vem blöder? som är så otäck! Jag tycker det är ganska obehagligt att läsa den faktiskt… recension kommer. :)

    Min allra mesta favorit just nu är nog Vem är söt?. Vem är bäst? är inte heller dum. Fast alla är underbara!

  3. Visst är den hemsk, men mina brutala ungar älskar den. Mest engagerar de sig i kanin och att det faktiskt inte var meningen att slå fågel.

  4. Jag kan verkligen tänka mig att Vem-böckerna ger upphov till bra diskussioner med barn, och det där låter ju som ett bra exempel på det. Det är en bra situation som målas upp med kanin och fågel. Men jag har svårt att förlåta Wirsén för att frågan ”är näbben trasig?” lämnas obesvarad. Jag får värsta hemska mardrömsbilderna av spräckt näbb för min inre syn… rrrrys!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *