Trolltider

Så fort Ulrika får sitt lördagsgodis händer något konstigt: det försvinner! Ulrikas mamma förstår ingenting, men med hjälp av husets vätte vet Ulrika vad som händer. Trollet Kleva har varit framme…

Med originaltiteln Godispåsen gavs den här boken ut 1985, men redan 1979 gick den som julkalender på tv. Det var långt innan jag föddes, så därför kan jag inte dra några paralleller.

Här har vi i alla fall en klassisk, mysig saga med vättar, troll, människor och en kamp mellan gott och ont. Många barn kan förstå att det verkligen blir problem när en godispåse försvinner, och därför lockas de att läsa vidare.

Illustrationerna är färg- och detaljrika, de är genomarbetade och får ta stor plats och att de har många år på nacken gör dem mysiga och stämningsfulla.  Språket kan vara något åldrat, men berättelsen känns relevant. Trolltider är mysig, rolig, spännande och inspirerar till att försöka ta reda på själv vad som hänt med godiset. Sedan kan vi kika efter om även vi kan se vättar och troll som smyger kring huset…


Trolltider
Författare: Maria Gripe
Illustratör: Harald Gripe
Förlag: Modernista 2017
ISBN: 9789177015642
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *