Äntligen Sigge

Nu har jag läst min första bok om hästen Sigge. Äntligen! Den är nummer 12 i samlingen och det kommer att ges ut 15 stycken böcker om Sigge i BUS-serien (Brobyungarnas shettisar). Jag börjar förstå min hästintresserade dotter, som redan har läst ett par av dem och varför hon tycker de är bra. Boken väcker egna minnen där det allra roligaste var att få lämna det inhägnade området eller ridhuset och få ge sig ut på egen hand med hästen, ut i skogen. Den frihet som en upplevd galopp kan ge, kom plötsligt till mig. Känslan att leva ut något ursprungligt, där hästen och naturen och en själv är i samspel, är obeskrivlig.

I Äntligen Sigge träffar jag på böckernas huvudkaraktär Elina, som blivit skötare på Brobygården där snälla ridläraren Ingela huserar. För Elina och hennes kompisar är stallet den viktigaste platsen och trots att stortjejerna försöker regera och trycka ner lite grann, så överväger glädjen över att få vara en del av stallgänget. Elina sköter gamle och trötte Atle och hade hellre skött om en häst som Sigge, men han är lite dryga Jossans sköthäst. När det gäller shettisar så växer ryttaren fort ifrån dem, så plötsligt får Elina chansen att rida Sigge i sin första hopptävling.

Boken innehåller som sagt bitvis stöddiga äldre flickor, men också vänskap, drömmar om att klara hästen själv, ett nyfött föl, sköthästen Atle som drabbas av en sjukdom (snyft) och så en dröm som går i uppfyllelse för Elina. Lin Hallberg skriver verkligen så bra om hästar som jag hört att hon skulle göra. Hon har egna erfarenheter och historier kring hästar, som gör att det känns äkta och hon förmedlar på ett bra sätt att det inte bara är roligt i ett stall och det utan att förstöra glädjen för läsaren. Hon får med svårigheterna och beskriver även misstag som hör till, men där också de yngsta i stallet utvecklas och lär efterhand.

Jag kan förstå att dessa böcker fyller en viktig funktion för hästtokiga och det är verkligen fantastiskt att kunna skriva så som Lin gör och dessutom ha en illustratör som Margareta Nordqvist, som verkligen kan konsten att rita hästar. Roligast är nog att läsa böckerna om Sigge med start från del ett, men jag kom in i historien helt utan att bli förvirrad ändå. Prisbelönta och lovordade är flera av böckerna om denna lilla häst och gänget kring honom och jag kan redan efter en enda bok ana varför.


Äntligen Sigge
Författare: Lin Hallberg
Illustratör: Margareta Nordqvist
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 154
ISBN: 9789163870224
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

3 reaktioner till “Äntligen Sigge”

  1. Åh, den här skulle jag vilja läsa! Älskade denna typ av böcker när jag var barn…

  2. Ja, läs den, själv eller för barn. Kanske vaknar hästintresset till liv igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *