Nyfikna öron

Fyra små ljudliga djurfaktaböcker i kartong för de allra minsta. I varje bok ingår sex stycken olika djur med ett för djuret karakteristiskt läte, ett fantastiskt bra läte som hörs när en liten knapp får en lätt tryckning. Boken med fåglar är så extraordinärt välljudande, det hörs verkligen när det är en talgoxe eller en koltrast. Ja, de är förresten bra alla fyra böckerna, det är riktigt fascinerande vad lite ljud kan åstadkomma för helhetsupplevelsen. Texten består bara av själva djurbenämningen, detta är böcker med inriktning på syn och hörsel. Bilderna är färgrika och roliga att se på, samtidigt som det verkligen liknar själva djuret på ett mycket gulligt vis. Flera små barn i åldrarna 1-4 har med förtjusning tittat och lyssnat och de vill inte sluta i första taget, men jag skulle inte lämna ett litet barn i bitåldern ensam med böckerna. Böckerna fungerar även som förströelse för lite äldre barn, för det är ju detta med ljudupplevelsen som lockar. Varje barn oavsett ålder bara måste trycka på knappen om och om igen. Själv kan jag inte låta bli att återkomma till boken om fåglar. Blundar jag så går det att få lite känsla av att stå i skogen en solig dag.


Nyfikna öron – Fåglar
Översättare: Marianne Lindfors
Illustratör: Marion Billet

Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
Antal sidor: 14
ISBN: 9789129678789
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Nyfikna öron – Husdjur
Översättare: Marianne Lindfors
Illustratör: Marion Billet

Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
Antal sidor: 14
ISBN: 9789129678772
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Nyfikna öron – Bondens djur
Översättare: Marianne Lindfors
Illustratör: Marion Billet

Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 14
ISBN: 9789129678765
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Nyfikna öron – Djungeldjur
Översättare: Marianne Lindfors
Illustratör: Marion Billet

Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 14
ISBN: 9789129678758
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

6 reaktioner till “Nyfikna öron”

  1. Underbara böcker! Har en lugnande verkan på alla i familjen.

  2. Vad härligt med bra ”ljudböcker”, som tillför något och inte bara ger föräldern huvudvärk! Många låter bara så förskräckligt. Vi har en i bokhandeln som heter Små ljudliga ankungar, som ger ifrån sig ett jättehögt kacklande ljud. Faktiskt exakt samma ljud som mina barn haft i ett ank-gosedjur (som vi INTE har kvar längre). Då vill man bara peta ut batteriet direkt.

  3. Ja, ljud i böcker eller leksaker är ofta av ondo. Här hemma finns inte en enda leksak med ljud, det är så extremt störande och stressande. Ljudet i dessa böcker är milda men tydliga och förvånansvärt likt det riktiga djuret.

  4. Vi har husdjursboken och även om jag saknar lite mera text så är den läcker. Familjens favorit blev marsvinets underbara ”skrattande”!

  5. Jag brukar i sammanhanget föra fram Fågelsång, från Max Ström förlag, som ju inte alls riktar sig till barn men som har fina och fotografier och en himla massa ljud. Den håller längre, men måste naturligtvis övervakas på ett annat sätt då sidorna inte är tuggbara och knapptrycken inte så enkla. Men har man ett barn som gillar de här pekböckerna och är intresserat av fåglar så är det ett presenttips! Nu finns också ”Vilda djur”, så det måste inte tvunget vara fåglar!

  6. Boken Fågelsång har jag tänkt på att införskaffa, den verkar fin men så undrade jag om det där med bok med ljud verkligen var något att ha. Nu efter lilla ljudboken om Fåglar, som ju blev min favorit, kanske nästa steg är praktboken Fågelsång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *