Rymliga rymden

Rymliga rymden är en humoristisk och informativ faktabok för 3-6-åringar. På ett pedagogiskt och intresseväckande sätt får barnen lära sig mer om månen, kometer, rymdraketer, UFOn och mycket mer.

Texten flyter bra och passar utmärkt som högläsningsbok. Bilderna är humoristiska och lättsamma för barn att ta till sig. Varje sida avslutas med en öppen fråga att diskutera kring som t ex ”hur tror du att rymdvarelser ser ut?”.

Att förklara rymden för en fyraåring är inte helt enkelt (tro mig, jag har försökt!), men med hjälp av den här boken blev det bra mycket enklare.  Paralleller dras till saker som barnen känner igen så att fenomenen som beskrivs inte känns alltför abstrakta. Till och med något så abstrakt som svarta hål förklaras på ett enkelt sätt och kapitlet avslutas med att konstatera att ” i tvättmaskinen finns massor av små svarta hål som äter upp strumpor ibland, men dem är för små för att äta upp tröjor och byxor.” Jaså, det är så det går till!


Rymliga Rymden
Författare: Anna Severin
Illustratör: Vanja Schelin
Förlag: Vombat Förlag (2011)
Antal sidor: 34
ISBN: 9789186589097
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *