Proteststorm kring könsstereotypa barntidningar

För några dagar sedan damp ett pressmeddelande in i min mailbox. Två nya barntidningar från Egmont, kunde det vara något?

Emma är en sprallig, kul och aktiverande tidning för flickor i åldern 6 till 9 år. Den är pysslig och tjejig med fokus på kreativitet och kunskap på ett charmigt och glatt sätt.
Bläddra gärna i tidningen här, http://np.netpublicator.com/netpublication/n91572600

GOAL Junior är en cool fotbollstidning för killar i åldern 6 till 10 år. Tidningen presenterar mängder av spännande fakta och bilder om superstjärnorna och deras lag på ett fräckt och explosivt sätt, som garanterat tilltalar yngre fotbollstokiga killar.
Ta en titt på tidningen här, http://np.netpublicator.com/netpublication/n54957755

– De här produkterna saknas i tidningshyllan, och därför bestämde vi oss för att göra dem. Så enkelt är det, säger affärsområdeschef Linda Nehlstedt. Det känns riktigt bra att kunna erbjuda de yngre läsarna tidningar med mer substans och redaktionellt innehåll.

Mossigt, tyckte jag och fnös åt de så övertydligt profilerade magasinen. Och på nätet har reaktionerna fullkomligt exploderat. OLIKA förlag har startat en namninsamling i protest mot tilltaget:

» Upprop: Skäms Egmont! Sluta begränsa våra barn!

Vad tycker du om det hela? Klumpigt av Egmont, eller har de rätt i att efterfrågan faktiskt ser ut så här och att de själva helt enkelt ska skapa det som säljer?

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

7 reaktioner till “Proteststorm kring könsstereotypa barntidningar”

 1. Instämmer i mossigt. Å tragiskt. Tycker det känns BRA att dessa tidningar saknades i tidningshyllan och att det tyder på att vi ändå kommit en liten bit på vägen.

 2. Men tänk så fräscht och genuskorrekt om det hade stått:

  Emil är en sprallig, kul och aktiverande tidning för killar i åldern 6 till 9 år. Den är pysslig och killig med fokus på kreativitet och kunskap på ett charmigt och glatt sätt.

  Goal Junior är en cool fotbollstidning för tjejer i åldern 6 till 10 år. Tidningen presenterar mängder av spännande fakta och bilder om superstjärnorna och deras lag på ett fräckt och explosivt sätt, som garanterat tilltalar yngre fotbollstokiga tjejer.

  Ironisk? Ja. Men samtidigt så trött på den feministiska dubbelmoral som råder. Det är inte handlingen i sig som är bra eller dåligt. Det beror på vem som utför handlingen.

 3. Johan: Det hade ju varit precis lika inskränkt och begränsande. Lite mer normbrytande bara.

 4. Fast frågan är om det bemötts med nätuppror och protestlistor.

 5. Gillar inte alls upplägget för dessa tidningar. Wilma får köra Bamse, därmed basta!

 6. Tidningarna i sig kan väl få finnas, men varför måste de begränsa sig till bara ett kön åt gången?
  Hur många små killar finns det inte som älskar Eric Saade och på samma gång en massa tjejer som älskar fotboll. Att de frivilligt begränsar sin upplaga måste ju tyda på en väldigt förlegad syn hos förlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *