Spökhistorier från det svarta skeppet

Ethan och Cathy är syskon. Deras far har ett värdshus som ligger precis på kanten av en smal klippa. Det är nästan så att huset rasar när som helst. Dessvärre är Ethan och Cathy sjuka och deras far har gått för att hämta doktorn. Dessutom är det ett rasande oväder utanför huset. Fadern har sagt åt dem att inte öppna dörren för någon.
Men det knackar självklart snart på dörren och därute står en frusen sjöman, alldeles blöt, och ber om skydd från ovädret. Cathy tycker synd om sjömannen och de släpper in honom. Han berättar den ena läskiga berättelsen efter den andra för de förtjusta barnen. Om levande tatueringar, sniglar som söker hämnd, förälskelser som dödar, apor som förgiftar, en katt som ser allt och många andra skräckhistorier.
Ethan anar dock oråd mitt i allt historieberättande…det är något som inte stämmer….

Chris Priestley har gjort det igen! Hans kusliga spöklika bok Onkel Montagues spökhistorier fick mig att känna hopp om läskiga böcker för barn igen och nu när jag läst hans nya bok Spökhistorier från det svarta skeppet är jag åter imponerad. Chris Priestley har ett sätt att fånga mig som läsare på ett bra sätt. En berättelse bär fram många andra berättelser, det är snyggt gjort. Jag har läst andra böcker med spökhistorier för barn men inte fastnat alls på samma sätt som för dessa. Jag tror det har mycket att göra med hur man lägger upp berättelsen. Just det att det är en ramberättelse också och inte bara en novellsamling.
Och Priestley får till knorren så himla bra! Även om jag misstänkte hur det skulle sluta.

Berättelserna är väldigt kusliga, precis som i den förra boken. Man dras in i dem och vill bara läsa mer. Språket är väldigt trevligt och jag slås faktiskt av att det inte är typiskt barnboksspråk om det nu finns något sådant. Jag tycker ju absolut att dessa böcker fungerar fint för vuxna också. Som jag.
Illustrationerna är lika bra i denna bok som i den förra, det är samma illustratör; David Roberts. Gillar verkligen tekniken han använder i dessa bilder.

Nu ser jag fram emot fler av Chris Priestleys skräckhistorier, hoppas verkligen att det kommer fler!

Spökhistorier från det svarta skeppet
Författare: Chris Priestley
Illustratör: David Roberts
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 253
ISBN: 978-91-29-67299-2
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

2 reaktioner till “Spökhistorier från det svarta skeppet”

  1. Nu fick du mig sugen! Jag som tänkte att jag inte var så intresserad av den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *