Malins mamma gifter sig med Lisa

Malins mamma gifter sig med LisaMalin är fem år gammal och bor tillsammans med mamma och Lisa. Nu ska mamma och Lisa gifta sig och på bröllopet kommer pappa och hans kille.

Boken innehåller ingen konflikt utan gör ett par nedslag i Malins idylliska barndom med massor av vuxna som bryr sig om henne – en ganska typisk, snäll barnbok alltså. Dessutom bjuds på en beskrivning av hur Malin blivit till: mamma fick en burk med frön av pappa och så hjälpte Lisa till att stoppa in dem i hennes mage, där Malin började växa. En bra beskrivning tycker jag. Vi heterosexuella kan ju använda den också, men säga att pappa stoppade in fröna själv.

Det är ont om barnböcker med regnbågsfamiljer och det är synd, både för de barn som inte kan känna igen sig i böckerna de läser och för barn med standardfamiljer som inte får lära sig att det går lika bra med alla möjliga familjesammansättningar. Till råga på allt är den här boken slut hos förlaget, så den går inte längre att köpa. Jag har lånat den på biblioteket, men skulle gärna vilja ha den och läsa den för Ava när hon är lite större.

Malins mamma gifter sig med Lisa
Ett uppslag ur Malins mamma gifter sig med Lisa

Jag tycker att boken är väldigt mysig, inte minst tack vare Mimmi Tollerup-Grkovics härliga bilder. Titeln kunde ha varit klatschigare, förstås…

Hos SvB hittade jag ett brev från Annette Lundborg där hon berättar varför hon skrev boken. Fria Tidningen nämner boken i ett antal artiklar: ’Som Alfons Åberg, fast gay’, Få homoförebilder i barnböckerns värld och När alternativen saknas finns andra strategier.


Malins mamma gifter sig med Lisa
Författare: Annette Lundborg
Illustratör: Mimmi Tollerup-Grkovic
Förlag: Eriksson & Lindgren
Antal sidor: 32
ISBN: 9187805596
Köp: gör som jag och kontakta förlaget så kanske de trycker fler…

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “Malins mamma gifter sig med Lisa”

 1. Hej jag heter Frida Janson och går 3e året på gymnasiet. Jag håller på med ett projektarbete om att förebygga fördommar om homosexualitet och regnbågsfamiljer. Detta ger sig i uttryck av en barnbok jag vill skriva. i barnboken håller jag mig normkritisk till regnbågsfamiljer och tänker inte uppmärksamma att de skulle vara annorlunda, för det tycker jag inte (familj som familj) jag behöver någon som kan tänka sig att läsa mitt första utkast till min bok och ge mig respons på den.

  skulle du vilja göra det? eller hjälpa mig hitta någon som kan? det hade varit till stor hjälp!!! (innan jag skrev utkastet läste jag ”malins mamma gifter sig med lisa” och ”morbror raring”)

  MVH Frida Janson, Uddevalla gymnasieskola

 2. Hej, det var min första bok som jag läste på Svenska :D
  Jag kunde (og kan inte :D) skriva eller prata bra svenska, jag lever då inte, men jag kunde förstå boken. Vad boken försöker at säga, håller med vad människor utan Sverige tänker om Sverige. Jag menar det kan bli gott och dåligt.
  Jag tror verkligen inte att ni förstår vad jag menar, jag ville bara säga jag känner den här boken och att det var min första bok på Svenska, muhehehe.

  Best regards :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *