Sprallige Spigg

Sprallige Spigg
Spigg är en sprallig liten fisk som lever runt hemma i grottan ända tills hans mamma blir trött på honom. ”Ut med dig och simma tills du är trött, men se upp för Storfisken!”, säger hon och Spigg ger sig ut på äventyr. Hans nyfikenhet försätter honom i stor fara, men allt ordnar upp sig på ett skojigt sätt.

Jag har köpt boken från Go’bokens butik, det vill säga inte i ett medlemspaket. De rekommenderar den till tvååringar, men vi läser den redan för Ava, 6 månader.

Det är en riktigt trevlig bok med en bra berättelse och fina bilder. Ett särskilt effektfullt uppslag kontrasterar mot de övriga färgglada: helsvart bakgrund med en skärrad Spigg och texten ”PANG!”.

Av någon anledning envisas jag med att tro att fisken heter Sigge Spigg, men det gör han ju inte. Han heter Spigg, ibland med epitetet Sprallige…

Sprallige Spigg
Ett uppslag ur Sprallige Spigg

Jag gillar Sprallige Spigg bäst av alla våra Go’böcker hittills (fler recensioner kommer…). Men jag får anstränga mig för att ha överseende med brister jag tycker boken har:

  • Texten är skriven delvis på rim. Meningarna börjar ofta med rim och slutar utan. Det känns jättekonstigt och ger mig intrycket att man inte orkade rimma klart… Exempel: ”Han såg havstulpaner han inte kände, en manet vars trådar brände, en stor, röd sjöstjärna som bara log och en klapprande krabba som kröp in i sjögräset.”
  • Ett par sidor har svart text på mörklila bakgrund. Det är jättesvårt att läsa om belysningen inte är perfekt.
  • Det finns språkliga konstigheter. En sida slutar med ”Och…” och nästa sida fortsätter med: ”…och där for […].” Visserligen med ett ”sswiiisch!” emellan (bredvid den vanliga texten), men det gör ju inte saken bättre.

Sådant slarv sänker intrycket, men jag gillar ändå boken för berättelsens och bildernas skull.


Sprallige Spigg
Författare och illustratör: Ruth Galloway
Förlag: Go’boken
Antal sidor: 14
ISBN: 9173111775
Köp: Go’bokens butik (eller i medlemspaket)

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *