Go’boken

Jag gick med i Go’boken när Ava var 2 månader gammal. Sen gick jag ur igen, efter att ha tackat nej till flera paket jag inte kände mig lockad att köpa. Och nu är jag med igen, eftersom jag handlade lite ur deras webbshop nyligen och man får rabatt som medlem… Har faktiskt dessutom ett medlemspaket på ingång, vi får väl se vad jag tycker om det.

Go’bokens koncept är att erbjuda färdiga paket med åldersanpassade böcker. Så här beskriver de det själva:

I Go’boken får du barnböcker som är idealiska för ditt barns åldersnivå, från det att barnet är nyfött tills att det kommer upp i skolåldern. Barnböckerna väljs ut på basis av kunskaper om barnets utveckling. Genom att läsa Go’bokens barnböcker tillsammans med dig stärker barnet språkutveckling, fantasi och sociala färdigheter. Med tema, bilder och interaktiv design som passar för respektive ålder får ni fina lässtunder med närhet, glädje och lärande. Det här är barnböcker som blir lästa om och om igen!

Till Go’bokens stora fördelar hör att det inte finns något köptvång. Man går in på hemsidan och tittar på en presentation av nästa paket och tackar ja eller nej. Det är också väldigt bra att man kan ändra utskicksfrekvens och svårighetsgrad.

Men… paketen är väldigt dyra och de presenteras inte särskilt utförligt. Man får i regel en liten bild där man bara ser hur böckerna ser ut på utsidan, en kort presentationstext och inte mycket mer. Det händer att man får se ett smakprov inifrån boken, men det borde man ALLTID få tycker jag! Och texten ska gå att läsa, tack! Dessutom är det trist att tvingas köpa ”allt eller inget”. Vill man bara ha en av tre saker i ett paket blir det ju en väldigt dyr sak när man måste köpa alltihop.

Det påstås att paketen ska skickas med postens tjänst PPD – Påse på dörr, men det har inte funkat i mitt fall. Till välkomstpaketet fick jag en avi och min webbshopbeställning kom brevbäraren som vanligt med.

Åsikterna om Go’boken går isär, ser man till exempel i forumdiskussioner på nätet. Somliga är stormförtjusta, andra tycker det är alldeles för dyrt och det är inte ovanligt med klagomål på översättningarna. Det senare kan jag hålla med om för de något mer avancerade böcker jag köpt fristående från webbshopen, men det skriver jag mer om när jag recenserar dem (förutom det är de jättetrevliga).

Detta innehöll mitt välkomstpaket:
Välkomstpaket från Go'boken

 • Pippo, bokleksak med spegel och utbytbara bildkort, går att ställa upp.
 • Tygbok med olika mönster, spegel, en liten fisk på ett snöre m.m.
 • Leksakstestare.
 • Föräldraguiden Kost och näring.
 • Kartongboken En liten prins.
 • Handledsskallra med blomma.

Tyvärr blev jag lite besviken på välkomstpaketet, främst för att det inte innehöll vad som utlovats. Jag skulle ha fått en föräldraguide om att läsa med barn, men fick i stället en om kost och näring. Vi har fått dussinvis med skrifter om barnmat från olika håll, men inte en enda om läsning, så ni kan ju gissa vad jag var mest sugen på… Boken En liten prins skulle också ha varit något annat, som verkade roligare, men jag minns inte vad det var nu.

Ava har heller inte visat något större intresse för sakerna. Hon har haft glädje av tygboken eftersom den ligger i hennes babygym och hon plockar upp den och tuggar på snörena ibland. Men den är inte särskilt kul att titta i, det är ju mest abstrakta former och färger.

Kanske var hon lite för liten då när paketet kom. Jag tog fram Pippo-boken igen nu när hon är 6 månader gammal. Reaktionen var… oväntad. Hon satte genast igång att slita ut ett av korten med ett bäbisansikte på (ja, hon lyckades!):

Ava attackerar bäbisen i
Ava attackerar Pippo och sliter ut bäbiskortet…

Sen pillade hon massor på Goboken-lappen… lappar är alltid skoj!

Nu har jag som sagt ett nytt paket på ingång och väntar fortfarande på att bestämma mig för vad jag egentligen tycker om Go’boken.

Har du provat Go’boken? I så fall, vad tycker du?

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “Go’boken”

 1. Är det så att Go’boken bara presenterar böcker som de ger ut själva? Jag blir lite skeptisk till sånt, i synnerhet som det pedagogiska tycks vara den främsta ledstjärnan. Och en disclaimer: Nej, jag har inga egna barn, och ja, jag är litteraturvetare, så det här är säkert precis vad man kan vänta sig av en sån som jag. Men det jag ställer mig frågande till är om vi behöver böcker som skrivs för att vara pedagogiskt riktiga, när det redan finns en himla massa bra bilderböcker som har ett konstnärligt värde och ändå utvecklar barnens språk m.m. genom att vara just bra bilderböcker. Missförstå mig inte, det är ju klart att barn ska få tillgång till böcker, men det här med de perfekt utvecklings- och åldersanpassade böckerna klingar lite som tidig skolundervisning i mina öron.

 2. Ja, det är bara böcker utgivna av just Go’boken. Jag tycker det kan kännas trist just för att det är helt okända böcker och inte dem man läst om och sett överallt och blivit sugen på, men jag håller på och försöker bilda mig en uppfattning om ifall de är tillräckligt bra för att jag ska vilja ha dem ändå…

  Pedagogiska böcker är väl bra, men jag förstår vad du menar – risken blir att det lyser igenom och blir för utstuderat och präktigt.

 3. Hej,

  vill ge er ett bra tips.Gå aldrig med i Goboken.Dem är lögnare på det viset att det är mycket svårt att gå ut ur deras bokklubb,dem skickar ut paket som man inte beställt,deras kvalitet på böcker och barnleksaker är mycket låga.

  Se upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *